четвртак, 24. новембар 2016.

"HAMBURGERI"



Potrebno za testo:

- 1 kg brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kocka kvasca
- 500 ml mleka
- 2 punke kašike masti
- 2 jaja+1 za premaz

Fil 1 :

- 3 kašike majoneza
- 3 kašike kečapa
- 2 kašičice senfa

Fil 2 :

- 300 g mlevenog mesa
- 1 manja glavica crnog luka
- začini

Priprema:

- Kvasac izmrviti u mlako mleko sa kašičicom šećera. Kada kvasac nadođe, dodati ostale sastojke i zamesiti testo. Ostaviti da narasta dok se priprema fil.
Na malo ulja proprižiti sitno seckan crni luk, dodati meso i dinstati. Začiniti po ukusu (so, biber, biljni začin, beli luk u prahu, slatka začinska paprika i po želji i ukusu ljute paprike) i dinstati 5-10 minuta.
- Kečap, majonez i senf sjediniti. Nadošlo testo podeliti na 20 jednakih delova, pa svaki deo istanjiti oklagijom u krug. Prvo staviti kašičicu fila 1, pa kašičicu fila 2.


- Zatim krajeve dobro spojiti da fil ne bi iscureo i taj spojeni deo staviti na pleh, obložen papirom za pečenje, okrenut na dole.


- Složena peciva premazati razmućenim jajetom i posuti semenkama po želji.


- Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta.


уторак, 22. новембар 2016.

MEDOVAČA



Potrebno:

- 500 g meda
- 1 l lozove rakije
- 1 l suvog belog vina
- 1 l destilovane vode
- 1 limun
- prstohvat korijandera

Priprema:

- Med izručiti u veću šerpu, pa blago zagrejati. Skloniti sa ringle, dodati lozu, destilovanu vodu, belo vino, naribanu koricu limuna i blago izdrobljen korijander. Tako pripremljen liker sipati u flaše, dobro zatvoriti i ostaviti da stoji dva meseca. Nakon toga procediti i konzumirati.

MARKIZA TORTA



Potrebno:

- 450 g piškota
- 4 šlag krema od čokolade
- 10 jaja
- 250 g šećera u prahu
- 375 g maslaca ili margarina
- 300 g čokolade za kuvanje
- 2 dl mleka
- 2 kašike ruma

Priprema:

- Odvojiti žumanca od belanaca. U žumanca umešati polovinu šećera u prahu, pa staviti na paru. Kuvati dva-tri minuta, pa dodati čokoladu za kuvanje izlomljenu na kockice. Izmešati da se sve sjedini i ostaviti da se ohladi. Hladan fil sjediniti sa maslacem. Belanca umutiti sa preostalim šećerom u čvrst šam, pa lagano sjediniti sa čokoladim filom-

- Obruč od kalupa za torte, prečnika 28 cm, staviti na tacnu, pa slagati piškote, koje prethodno umočimo u mleko pomešano sa rumom, samo sa jedne strane. Piškote složiti okolo i na dno kalupa.


- Zatim izručiti polovinu fila, pa preostale piškote izlomiti i staviti preko.


- Sipati preostali fil i poravnati.


- Ostaviti u frižider da se stegne, pa premazati umućenim šlag kremom od čokolade.

уторак, 1. новембар 2016.

KARFIOL I ŠARGAREPA - ZIMNICA


Potrebno:

- 1 kg karfiola
- 400 g šargarepe
- 2 limuna
- 4 lovorova lista
- 2 kašike soli
- 2 kašike šećera
- 1 kašika bibera u zrnu
- 2 dl sirćeta
- 1 l vode za rastvor+ 2 l vode za kuvanje povrća


Priprema:

- Povrće meriti očišćeno. Karfiol odvojiti na manje cvetiće i oprati hladnom vodom. Šargarepu očistiti, oprati i iseckati na tanke kolutove.

- U šerpu sipati 2 l vode i dodati limun isečen na kolutove. Staviti da provri, pa dodati očišćeno povrće i od momenta vrenja, kuvati 4 minuta. Nakon toga, povrće izvaditi u cediljku i ostaviti da se ohladi.

- Tegle ubaciti u rernu zagrejanu na 50 stepeni i ostaviti pola sata. Zatim izvaditi i puniti sa povrćem.

- Vodu, sirće, so, lovorov list i biber pomešati i staviti da provri. Zatim vrućim rastvorom nalivati tegle. Pokriti ih ubrusom i ostaviti tako da prenoće. Sutradan, ako je potrebno, doliti još rastvora, zatvoriti tegle i ostaviti na hladnom i tamnom mestu da stoje mesec dana. Nakon toga, zimnica je spremna za upotrebu.

PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...