Potrebno za kore:
- 10 jaja
- 250 g šećera
- 100 g brašna
- 100 g gustina
- 100 g kakao praha
- 2 kašičice praška za pecivo
- 9 kašika višnjevače
- 9 kašika soka od višnje
Fil:
- 500 g višanja
- 400 ml soka od višanja
- 10 kašika šećera
- 1 kašičica cimeta
- 4 kašike gustina
- 8 kašika vode
Fil 2:
- 500 ml slatke pavlake
- 2 kašike višnjevače
- 1 krem fix
- 4 kesice vanilin šećera
- 500 ml soka od višanja za natapanje korica
Dekoracija po želji.
Priprema:
- Razdvojiti belanca i žumanca. Belanca umutiti u čvrst sneg. Žumanca pomešati sa šećerom, pa dobro umutiti, zatim dodati pomešane brašno, gustin, kakao, prašak za pecivo i sve dobro izmiksati. Dodati sok od višanja i višnjevaču, pa sjediniti. Potom dodati umućena belanca i lagano sjediniti. Sipati u kalup prečnika 28 cm, koji je obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
- Višnje pomešati sa sokom i dodati cimet, pa staviti da prokuva. Gustin razmutiti sa vodom. U provrele višnje sipati gustin i mešati da dok se ne zgusne.
- Ohlađenu koru preseći dva puta da se dobiju tri korice. Svaku koru dobro natopiti sokom od višanja. Vruć fil od višanja rasporediti na dve kore i ostaviti da se ohladi.
- Slatku pavlaku umutiti sa vanilin šećerom i krem fixom. Po želji dodati 2 kašike višnjevače. Zatim premazati polovinu pavlake na jednu koru.
- Preko toga staviti drugu koru sa filom od višanja i premazati ostatkom pavlake.
- Poklopiti trećom korom i blago pritisnuti da se poravna. Staviti u frižider da se stegne pre dekorisanja.
- Tortu dekorisati sa šlagom i topljenom čokoladom ili po želji. Može pod fondan.
Нема коментара:
Постави коментар