среда, 22. јун 2016.

KIFLICE SA SALOM- SALNJACI


Potrebno:

- 500 ml mleka
- 1 kocka kvasca
- 2 žumanceta
- 2 kašičice šećera
- oko 800 g brašna
- 300 g sala
- pekmez po izboru
- šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U mlako mleko izmrviti kvasac i dodati šećer. Nakon petnaest minuta dodati žumanca i uz postepeno dodavanje brašna, zamesiti srednje mekano testo. Ostaviti da se udupla. Zatim nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i premesiti. Razviti tanko, pa polovinu testa  premazati sa salom. Preklopiti dva puta i ostaviti da odmori petnaest minuta. Ponoviti postupak još dva puta. Nakon toga, testo razviti, pa iseći na kvadratiće. Na svaki kvadratić staviti po kašičicu pekmeza i uviti u rolnicu. Složiti uvijene salnjake na pleh obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 25 minuta.Kada se malo prohlade, posuti šećerom u prahu.


субота, 18. јун 2016.

MAFINI SA VIŠNJAMA


Potrebno:

- 1 jaje
- 50 ml ulja
- 250 ml mleka
- 80 g šećera
- 250 g oštrog brašna
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- oko 100 g višanja

- Priprema:

- Rernu zagrejati na 180 stepeni. Pomešati brašno sa praškom za pecivo. Posebno sjediniti jaje, mleko, ulje, šećer i vanilin šećer i izmiksati. Dodati brašno sa praškom za pecivo i sve sjediniti. Puniti kalup za mafine, pa po vrhu blago utisnuti po četiri-pet višanja na svaki mafin. Peći oko 20 minuta. Ohlađene mafine po želji posuti šećerom u prahu.


петак, 17. јун 2016.

GRIZ KOLAČ SA VIŠNJAMA


Fil sa višnjama:

- 500 g očišćenih višanja
- 600 ml vode
- 150 g griza
- 180 g šećera

Vanila fil:

- 2 pudinga od vanile
- 4 kašike šećera
- 600 ml mleka
- 2 vanilin šećera
- 250 g margarina
- 200 g šećera u prahu
- oko 150 g četvrtastog keksa
- šlag za dekoraciju

Priprema:

- Za fil od višanja staviti vodu da prokuva. Zatim sipati griz i uz neprekidno mešanje kuvati da se zgusne. Potom dodati šećer i višnje i kuvati još dva do tri minuta. U pleh veličine 23x33 složiti četvrtasti keks da pokrije dno, pa preko keksa izručiti vruć fil od višanja. Ostaviti da se ohladi.


- Puding i šećer razmutiti sa malo mleka, a ostatak mleka staviti da provri. Zatim u provrelo mleko sipati puding i skuvati. Pokriti providnom folijom da se ne stvori korica i ostaviti da se potpuno ohladi. Margarin umutiti sa šećerom u prahu, pa sjediniti sa ohlađenim pudingom. Rasporediti preko fila od višanja. Na kraju kolač premazati sa šlagom i dobro ohladiti. Najbolje da prenoći da bi keks omekšao.

уторак, 14. јун 2016.

PUNJENE TIKVICE


Potrebno:

- 5 tikvica
- 500 g mlevenog mesa
- 200 g polukuvanog pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 1 svež paradajz
- 1/2 kašičice sušenog bosiljka
- po ukusu so i biber
- 2 dl neutralne pavlake
- 2 dl kisele pavlake
- 200 g kačkavalja
- sveže peršunovo lišće
- 1,5 dl vode

Priprema:

- Na malo ulja izdinstati sitno seckani crni luk. Dodati mleveno meso i na jačoj temperaturi pržiti desetak minuta. Zatim dodati oljušten i sitno iseckan paradajz, 1,5 dl vode i začine (po ukusu so, biber, seckano peršunovo lišće, sušeni bosiljak...). Krčkati dok sva tečnost ne ispari. Potom dodati polukuvan pirinač, promešati i skloniti sa vatre.
- Tikvice oljuštiti, oprati, preseći na pola po dužini i izdubiti kašikom.


- Složiti u podmazan pleh i napuniti filom od mesa.


- Preko mesa sipati neutralnu pavlaku.


- Ubaciti tikvice u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći 30 minuta.

- Kiselu pavlaku pomešati sa narendanim kačkavaljem, pa nakon pola sata pečenja, tikvice izvaditi iz rerne i na svaku staviti po malo pavlake pomešane sa rendanim kačkavaljem.


- Zatim vratiti u rernu i peći još oko pola sata, odnosno dok ne dobije zlatno smeđu boju.


PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...