недеља, 25. октобар 2015.

VOJVOĐANSKA ŠTRUDLA SA SIROM I MAKOM
















                                                                                 
Potrebno za testo:

- 1 kg brašna
- 500 ml mleka
- 2 dcl tople vode
- 1 dcl ulja
- 2 jaja
- 1 kocka kvasca
- 1,5 kašičica soli
- 1,5 kašičica šećera


Fil sa sirom:

- 500 g sira za pite i gibanice
- 2 belanceta

Fil sa makom:

- 500 g maka
- 15 kašika šećera
- 1 šolja mleka ( oko 3 dcl )
- 1 kašičica ulja

Premaz:

- 2 žumanceta
- 2 kašike mleka

Priprema:

- U mlako mleko izmrviti kvasac i dodati šećer. Ostaviti da stoji deset minuta. Zatim dodati ostale sastojke i sa brašnom zamesiti meko testo. Ostaviti da se udupla. Zatim testo premesiti, izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na četiri dela. Svaki deo razviti u pravougaonik i filovati.

- Sir razmuti sa belancima, po ukusu posoliti i premazati razvijeni trougao polovinom fila. Pažljivo urolati i složiti u pleh obložen papirom za pečenje. Ponoviti postupak i sa drugim delom testa.

- Mak pomešati sa šećerom, dodati ulje i vruće mleko, pa sve dobro sjediniti. Filovati preostala dva dela testa, urolati i složiti u pleh.



- Štrudle ostaviti da stoje oko pola sata. Pre pečenja premazati razmućenim žumancetom sa mlekom. Slane štrudle, po želji, posuti semenkama. Peći u rerni na 250 stepeni dok ne porumene, oko 20-25 minuta. Pečene štrudle pokriti krpom i ostaviti da se prohlade. Slatke štrudle po izboru posuti šećerom u prahu.

среда, 14. октобар 2015.

KROFNE


Potrebno je:

- 500 ml mleka
- 1 kocka kvasca
- 1 jaje
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
- 800 g brašna
- ulje za prženje

Priprema:

- U mlako mleko izmrviti kvasac i posuti sa šećerom. Ostaviti da stoji deset minuta. Zatim dodati ostale sastojke i sa brašnom zamesiti testo. Mesiti pet minuta, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom da se udvostruči. Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu površinu, blago premesiti, pa istanjiti oklagijom na oko 1 cm debljine. Vaditi okruglom modlom krofne i ostaviti da stoje dvadesetak minuta. Pržiti krofne u vrelom ulju, pa po želji napuniti pekmezom, posuti šećerom u prahu itd.


недеља, 11. октобар 2015.

ĆUFTE U PARADAJZ SOSU


Potrebno za ćufte:

- 500 g mlevenog mesa
- 1 jaje
- 1 glavica sitno seckanog crnog luka
- 2 češnja sitno seckanog belog luka
- 2 kašike prezli
- 1 kašika suvog biljnog začina
- 1 kašika ulja
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1/2 kašičice slatke začinske paprike

Potrebno za sos:

- 500 ml paradajza
- 3 čaše vode
- 50 ml ulja
- 3 kašike brašna
- 1 kašičica šećera
- po ukusu soli
- 1/2 kašičice slatke začinske paprike

Priprema:

- Sve sastojke za ćufte sjediniti, izmešati, pokriti folijom i ostaviti u frižider na najmanje pola sata. Zatim oblikovati ćuftice i prepržiti ih, kratko, na vrelom ulju. Pržene ćuftice odložiti na tanjir.

- Na ulju propržiti brašno, vrlo kratko, pa naliti paradajz, sve vreme mešajući. Zatim lagano sipati vodu, začiniti, promešati i čim provri, ubacivati jednu po jednu lopticu mesa. Kuvati na srednjoj temperaturi, 20 minuta. Služiti uz pire krompir.

понедељак, 5. октобар 2015.

SLATKE KIFLICE SA PEKMEZOM



Potrebno:

- 500 g brašna
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 20 g kvasca
- 125 ml mleka
- 125 ml vode
- 1 jaje
- 125 g margarina
- pekmez od kajsija
- jaje za premazivanje

Priprema:

- Sjediniti vodu i mleko i zagrejati da bude mlako. Dodati kašiku šećera i izmrvljen kvasac. Ostaviti da fermentiše. Zatim kvasac dodati brašnu, razbiti jedno jaje i zamesiti testo. Mesiti dugo, nekih desetak minuta. Zatim izručiti na pobrašnjenu površinu i podeliti na pet loptica. Pokriti krpom i ostaviti da stoji desetak minuta.


Prvu lopticu testa rastanjiti oklagijom, pa narendati margarin. Zatim drugu lopticu rastanjiti, staviti preko prve, narendati margarin i tako sve do poslednje, na koju ne rendamo margarin. Ostaviti testo da stoji još desetak minuta.


Nakon toga, testo rastanjiti oklagijom, što tanje. Seći na trouglove i na svaki staviti po malo pekmeza.



Uvijati kiflice i slagati ih u pleh obložen papirom za pečenje.

Kiflice pokriti krpom i ostaviti da stoje 45 minuta. Nakon toga, svaku kiflicu premazati razmućenim jajetom. Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći kiflice dok ne porumene, oko petnaestak minuta.


Kiflice su neverovatno mekane i jako se lepo razlistavaju. Za slanu varijantu smanjiti šećer u testu na dve kašičice, a so takođe dve kašičice i filovati po želji, sirom, šunkom itd.

PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...