Potrebno:
- 500 g brašna
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 20 g kvasca
- 125 ml mleka
- 125 ml vode
- 1 jaje
- 125 g margarina
- pekmez od kajsija
- jaje za premazivanje
Priprema:
- Sjediniti vodu i mleko i zagrejati da bude mlako. Dodati kašiku šećera i izmrvljen kvasac. Ostaviti da fermentiše. Zatim kvasac dodati brašnu, razbiti jedno jaje i zamesiti testo. Mesiti dugo, nekih desetak minuta. Zatim izručiti na pobrašnjenu površinu i podeliti na pet loptica. Pokriti krpom i ostaviti da stoji desetak minuta.
Prvu lopticu testa rastanjiti oklagijom, pa narendati margarin. Zatim drugu lopticu rastanjiti, staviti preko prve, narendati margarin i tako sve do poslednje, na koju ne rendamo margarin. Ostaviti testo da stoji još desetak minuta.
Nakon toga, testo rastanjiti oklagijom, što tanje. Seći na trouglove i na svaki staviti po malo pekmeza.
Kiflice pokriti krpom i ostaviti da stoje 45 minuta. Nakon toga, svaku kiflicu premazati razmućenim jajetom. Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći kiflice dok ne porumene, oko petnaestak minuta.
Kiflice su neverovatno mekane i jako se lepo razlistavaju. Za slanu varijantu smanjiti šećer u testu na dve kašičice, a so takođe dve kašičice i filovati po želji, sirom, šunkom itd.
Нема коментара:
Постави коментар