субота, 19. септембар 2015.

TIKVENJAČA



Potrebno za kore:

- 1 kg brašna
- 2 kašičice soli
- oko 4 dl tople vode
- ulje

Potrebno za fil:

- 2 tikvice
- 3 jajeta
- malo soli

Preliv:

- 4 dl mleka
- prstohvat soli

Priprema:

- U veću posudu sipati oko 700 g brašna, posoliti, pa uz postepeno dodavanje vode zamesiti srednje tvrdo testo. Zatim izručiti na pobrašnjenu površinu i mesiti oko tri četiri minuta. Podeliti na 6-8 loptica, pa svaku rastanjiti oklagijom i dobro namazati uljem.Ostaviti da stoji oko 20-25 minuta.


U međuvremenu pripremiti fil. Tikvicu očistiti od semenki, oprati i iseckati. Najbolje bi bilo iseckati na sitne kockice ili na nekog secka koji ima opciju krupnijeg seckanja jer rende ugnječi tikvicu, pa pusti previše tečnosti. Iseckanu tikvicu sjediniti sa razmućenim jajima i neposredno pre filovanja posoliti.. Razvlačiti kore, pa posipati filom i uvijati uz pomoć stolnjaka.


Uvijenu jufku slagati u podmazanu tepsiju, Složenu pitu ubaciti u rernu zagrejanu na 250 stepeni i peći dok ne porumeni. Pečenu pitu izvaditi iz rerne i preliti sa posoljenim mlekom koje prokuvamo. Vratiti u rernu na pola minuta.


Najbolja pita je pita sa domaćim korama. Sve drugo je bleda kopija. Kada se jednom uđe u štos sa razvlačenjem kora, onda bude jasno koliko je proces ustvari jednostavan. Meni omiljena pita posle zeljanice jeste tikvenjača. Naravno da je dobra i krompiruša, a i za krompirušu važi kao i za tikvenjaču da se nikako ne renda, jer krompir takođe pušta puno tečnosti, pa hoće i da pocrni, a to onda nije lepo ni na oko. Postoji izreka koja kaže: sve su pite pitice, a burek je pitac. Burek je isključivo sa mesom, a ja moram da kažem da je meni na poslednjem mestu.

Нема коментара:

Постави коментар

PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...