субота, 12. септембар 2015.

DOBOŠ TORTA


Potrebno za kore:

- 18 jaja
- 18 kašika šećera
- 18 kašika brašna

Potrebno za fil:

- 12 jaja
- 10 kašika šećera
- 200 g čokolade za kuvanje
- 500 g maslaca
- 100 g šećera u prahu

Glazura:

- 300 g šećera
- 1/2 kašike vode

Priprema:

- Umutiti 3 belanceta, pa postepeno dodati 3 kašike šećera i mutiti dok se šećer ne rastopi. Zatim dodati žumanca i sjediniti. Na kraju varjačom umešati 3 kašike brašna. Smesu ravnomerno razvući u veliki pleh od rerne, obložen papirom za pečenje. Koru peći na 200 stepeni oko 7-9 minuta. Na isti način pripremiti još pet korica, dakle ukupno šest. Sa mlake kore skidati papir za pečenje i neposredno pre filovanja svaku koru preseći na pola, tako da se dobije ukupno dvanaest korica.


- Umutiti jaja sa šećerom i staviti da se kuva na pari, dok se ne zgusne, otprilike tridesetak minuta. Kada je fil kuvan, skloniti sa ringle, ubaciti čokoladu izlomljenu na kockice i izmešati da se čokolada rastopi. Potpuno ohladiti. Maslac umutiti sa šećerom u prahu, pa mu dodavati ohlađen fil i mutiti da se sve dobro sjedini.



Izabrati jednu koru koja će biti na vrhu i odvojiti je sa strane, pa početi filovanje. Na svaku koricu ravnomerno rasporediti tri kašike fila i slagati jednu na drugu.

- U šerpu sipati pola kašike vode, pa prodrmati da se voda ravnomerno rasporedi po šerpi, zatim sipati šećer i staviti da se otopi. Otopljen šećer skloniti sa ringle, promešati, pa preliti preko kore koju smo odvojili sa strane. Razmazati, sačekati 4-5 sekundi, pa tankim oštrim nožem, koji provučemo kroz maslac svaki put, praviti linije. Dakle provući nož kroz maslac, pa napraviti liniju preko šećera, zatim opet nož kroz maslac i tako svaki put. Ako se šećer lepi za nož, sačekati još par sekundi ( 3-4), pa ponoviti. Tortu dekorisati po želji, ja sam dekorisala šlag kremom od čokolade.

Нема коментара:

Постави коментар

PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...