понедељак, 28. март 2016.

KOKOFINI


Potrebno:

- 2 jaja
- 130 g brašna
- 80 g maslaca
- 100 g kokos brašna
- 1 prašak za pecivo
- 120 ml soka od narandže
- 2 kašičice rendane kore narandže
- 12 kašika šećera
- 80 ml mleka
- 50 g čokolade za kuvanje
- 250 ml slatke pavlake

Priprema:

- Maslac umutiti sa šećerom, pa dodati jaja, sok od narandže, mleko i ribanu koru narandže. Dobro sjediniti mikserom, pa dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kokos brašnom. Umutiti i puniti korpice za mafine do pola.


- Čokoladu iseckati na krupnije komade, pa na svaku korpicu staviti komadiće čokolade i potom dopuniti korpice sa smesom. Rernu zagrejati na 180 stepeni i peći oko 25-30 minuta. Dekorisati umućenom slatkom pavlakom.


среда, 23. март 2016.

ŽERBO KOCKE



Testo:

- 250 g masti
- 100 g šećera
- 500 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 dl mleka
- 1 kocka kvasca

Fil:

- pekmez od kajsija
- 200 g mlevenih oraha
- 200 g šećera

Glazura:

- 150 g čokolade za kuvanje
- 3 kašike ulja

Priprema:

- Kvasac izdrobiti u toplo mleko i ostaviti da se raziđe. Mast penasto umutiti sa šećerom, pa dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Zatim umešati nadošli kvasac i zamesiti testo. Testo podeliti na tri jednaka dela.


- Pleh podmazati i posuti brašnom. Papir za pečenje iseći na veličinu pleha, pa prvi deo testa razviti na papiru. Prvu koru staviti u pleh, tako da papir bude gore, pa ga odvojiti od testa. Testo premazati pekmezom, pa posuti polovinom šećera i oraha. Staviti drugi deo testa, ponoviti filovanje i pokriti trećim delom testa. Ostaviti na toplom mestu da stoji pola sata. Rernu zagrejati na 220 stepeni, pa peći kolač oko 20 minuta. Ohlađen kolač preliti glazurom od čokolade koju otopimo sa uljem. Kada se čokolada stegne, seći na kocke.

субота, 12. март 2016.

PIKANTNA REBARCA SA SOJA SOSOM



Potrebno:

- 1 kg svinjskih rebaraca
- 1,5 dl soja sosa
- 2 kašike meda
- 1 kašika sirćeta
- 2 kašičice smeđeg šećera
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica karija u prahu
- 1/2 kašičice soda bikarbone
- 1 kašičica soli

Priprema:

- Rebarca iseći na željenu veličinu. Ostale sastojke izmešati i preliti preko rebaraca, pa ponovo izmešati. Ostaviti da stoji u frižideru sat vremena.


- U pleh staviti alu foliju, pa poslagati rebarca, preliti sa ostatkom sosa, naliti sa šoljicom vode i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 160 stepeni. U toku pečenja rebarca par puta okretati i po potrebi dodati po malo vode. Rebarca su gotova kada dobiju lepu rumenu boju, okvirno nakon 40-45 minuta u zavisnosti od rerne.


четвртак, 10. март 2016.

KINDER TORTA


















Kora:

- 7 belanaca
- 16 kašika šećera
- 1 i po kašika sirćeta
- 100 g seckanih lešnika

Fil:

- 1 l mleka
- 7 žumanaca
- 15 kašika šećera
- 4 pudinga od vanile
- 200 g čokolade za kuvanje
- 2 kašike ulja
- 1 maslac

- 300 g eurokrema
- 300 g plazma keksa
- 250 g šlaga
- 3 dl mleka za šlag
- mleko za umakanje plazma keksa

Priprema:

- Belanca mutiti mikserom uz postepeno dodavanje šećera. Lešnike iseckati. Kada su belanca skoro umućena, dodati sirće i još malo mutiti. Papir za pečenje staviti na dno kalupa (32x28), preko papira rasporediti seckane lešnike, pa izručiti umućena belanca i poravnati.

















- Debljina kore treba da bude približno 4 cm. Rernu zagrejati na 200 stepeni, pa ubaciti koru da se peče i odmah smanjiti na 150 stepeni. Peći desetak minuta, pa smanjiti temperaturu na 120 stepeni i sušiti koru 50 minuta. Nakon toga rernu isključiti i ostaviti koru unutra da se ohladi. Kada se kora ohladila, preko nje staviti tacnu i okrenuti tako da lešnici budu gore. Zagrejati eurokrem, pa premazati preko kore.


- 850 ml mleka staviti da prokuva sa šećerom. Žumanca, puding i ostatak mleka sjediniti, pa sipati u provrelo mleko i kuvati dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi. U hladan fil umešati maslac, pa ga podeliti na dva dela. U jedan deo umešati čokoladu koju istopimo sa uljem. Preko eurokrema namazati vanila fil, pa slagati plazma keks namočen u toplom mleku.


- Preko keksa namazati čokoladni fil. Šlag umutiti sa mlekom, pa namazati preko čokoladnog fila.


- Tortu dekorisati po želji.



понедељак, 7. март 2016.

CHEESECAKE (ČIZKEJK)


Potrebno za podlogu:

- 300 g mlevene plazme
- 5 kašika mleka
- 180 g maslaca

Beli fil:

- 450 g Ella sira
- 1 krem fix
- 1 vanilin šećer
- 50 ml vode za želatin
- 1 želatin
- 500 ml slatke pavlake
- 220 g šećera u prahu

Voćni fil:

- 450 g voća (maline, kupine, višnje...)
- 1 dl vode
- 4 kašike šećera
- 50 ml vode za želatin
- 1 želatin

Priprema:

- Voće pomešati sa vodom i šećerom, pa staviti da prokuva i kuvati 10 minuta. Želatin preliti sa vodom i ostaviti da nabubri. Kada voće sklonimo sa ringle, umešamo nabubreli želatin i ostavimo da se ohladi.
- Istopiti maslac, pa ga dodati u mleveni plazma keks, zatim dodati mleko i sve dobro sjediniti. Smesu izravnati na dno kalupa prečnika 26 cm. Ostaviti u frižider.


- Želatin preliti sa hladnom vodom i ostaviti da nabubri. Slatku pavlaku umutiti, pa umešati krem fix. Zatim dodati sir, vanilin šećer i šećer u prahu. Sve sjediniti. Nabubreli želatin zagrejati da se rastopi (ne sme da provri), pa dodati belom filu i sjediniti mikserom. Beli fil rasporediti u kalupu preko keksa.


- Ohlađen crveni fil rasporediti preko belog i staviti u frižider da se stegne najmanje osam sati ili u zamrzivač na sat vremena.


- Kada se kolač stegao, nožem odvojiti od ivice kalupa, pa skinuti obruč.

четвртак, 3. март 2016.

PROJICE SA PEČENICOM


Potrebno:

- 2 jajeta
- 1 čaša kukuruznog brašna
- 1 čaša pšeničnog brašna
- 1,5 čaša jogurta
- 1/2 čaše ulja
- 1 kašičica praška za pecivo
- 200 g sira
- na vrh noža soli
- 100 g dimljene pečenice

Napomena: čaša je od 2 dl

Priprema:

- Jaja, ulje i jogurt umutiti. Pomešati pšenično, i kukuruzno brašno sa praškom za pecivo, pa dodati so i umešati u mokre sastojke.


- Dodati sir i istno seckanu pečenicu, promešati i puniti kalup za projice. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.


PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...