недеља, 30. октобар 2016.

MUSAKA SA BELIM MESOM I ŠAMPINJONIMA






Potrebno:

- 700 g krompira
- 1 pileće belo meso
- senf
- 2 jajeta
- 500 ml neutralne pavlake
- ulje
- biber
- biljni začin
- 400 g šampinjona

Priprema:

- Krompir oljuštiti i staviti da se kuva 10 minuta. Prohladiti, pa iseckati na kockice, preliti sa dve kašike ulja i začiniti. Staviti u odgovarajući pleh.

- Belo meso iseckati na kockice, premazati sa senfom, začiniti i propržiti par minuta na vrelom tiganju. Staviti preko krompira.

- U tiganju u kojem se pržilo meso dodati šampinjone iseckane na tanke listiće i pržiti dok ne ispari sva voda koju su šampinjoni pustili. Rasporediti ih preko mesa.

- Umutiti jaja, pa umešati neutralnu pavlaku i preliti preko svega. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 45 minuta.


среда, 12. октобар 2016.

KOKOS BAJADERA















Potrebno:

- 500 g mlevenog keksa
- 200 g kokos brašna
- 250 g šećera
- 2 dl mleka
- 1 kesica vanilin šećera
- 1,5 kašika ruma
- 250 g margarina

Glazura:

- 200 g čokolade za kuvanje
- 6 kašika ulja

Priprema:

- Keks i kokos pomešati. Mlleko, margarin, šećer i vanilin šećer staviti na ringlu da se otopi. Zatim otopljenu smesu preliti preko keksa i kokosa, pa mešati varjačom. Dodati rum, i dobro sve sjediniti. Pleh približnih dimenzija 25x30 namazati uljem, pa izručiti smesu i poravnati.

- Čokoladu otopiti, pa pomešati sa uljem i preliti preko kolača. Ostaviti u frižider da se dobro stegne. Oštar, tanak nož potapati u vrelu vodu, pa seći štanglice.

уторак, 11. октобар 2016.

ARGENTINSKI ĆEVAPI



Potrebno:

- 500 g mlevenog mesa
- 500 g krompira
- 1 glavica crnog luka
- 2 češnja belog luka
- 3 jajeta
- so
- biber
- brašno
- prezla

Priprema:

- Krompir skuvati, ohladiti, pa izrendati. Dodati  mesu, začiniti po ukusu sa soli i biberom. Dodati tri žumanceta, sitno seckan crni i beli luk. Sve dobro sjediniti i oblikovati ćevape. Zatim ih uvaljati prvo u brašno, pa u razmućena belanca i na kraju u prezle. Pržiti na vrelom ulju i vaditi na papirni ubrus da upiju višak masnoće. Služiti toplo uz priloge po želji.


понедељак, 10. октобар 2016.

SLANA PITA


Potrebno za testo:

- 800 g brašna (plus za posipanje)
- 3 dl mleka
- 150 ml ulja
- 150 ml vode
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 1 kocka kvasca

Fil:

- 100 g sira
- 4 žumanceta
- 125 g maslaca
- semenke za posipanje

Premaz:

- 1 žumance
- 3 kašike mleka

Priprema:

- U mlakom mleku izmrviti kvasac sa šećerom. Sjediniti vodu, ulje i so, pa dodati kvasac. Sa brašnom zamesiti testo i ostaviti da nadođe. Nadošlo testo podeliti na pet delova. Svaki deo razviti na veličinu pleha približnih dimenzija 25x35. Prvi deo staviti na prethodno podmazan pleh, pa premazati sa omekšalim maslacem. Razviti drugi deo, pa staviti preko prvog i takođe premazati maslacem. Razviti treći deo, pa premazati filom (sjediniti sir i žumanca). Razviti četvrti deo i opet premazati maslacem. Razviti i peti deo, pa ga premazati sa razmućenim žumancetom i mlekom. Iseći pitu na kocke željene veličine. Po želji posuti semenkama i ostaviti na pola sata. U međuvremenu rernu zagrejati na 180 stepeni i peći pitu oko 30 minuta.


PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...