субота, 19. септембар 2015.

TIKVENJAČA



Potrebno za kore:

- 1 kg brašna
- 2 kašičice soli
- oko 4 dl tople vode
- ulje

Potrebno za fil:

- 2 tikvice
- 3 jajeta
- malo soli

Preliv:

- 4 dl mleka
- prstohvat soli

Priprema:

- U veću posudu sipati oko 700 g brašna, posoliti, pa uz postepeno dodavanje vode zamesiti srednje tvrdo testo. Zatim izručiti na pobrašnjenu površinu i mesiti oko tri četiri minuta. Podeliti na 6-8 loptica, pa svaku rastanjiti oklagijom i dobro namazati uljem.Ostaviti da stoji oko 20-25 minuta.


U međuvremenu pripremiti fil. Tikvicu očistiti od semenki, oprati i iseckati. Najbolje bi bilo iseckati na sitne kockice ili na nekog secka koji ima opciju krupnijeg seckanja jer rende ugnječi tikvicu, pa pusti previše tečnosti. Iseckanu tikvicu sjediniti sa razmućenim jajima i neposredno pre filovanja posoliti.. Razvlačiti kore, pa posipati filom i uvijati uz pomoć stolnjaka.


Uvijenu jufku slagati u podmazanu tepsiju, Složenu pitu ubaciti u rernu zagrejanu na 250 stepeni i peći dok ne porumeni. Pečenu pitu izvaditi iz rerne i preliti sa posoljenim mlekom koje prokuvamo. Vratiti u rernu na pola minuta.


Najbolja pita je pita sa domaćim korama. Sve drugo je bleda kopija. Kada se jednom uđe u štos sa razvlačenjem kora, onda bude jasno koliko je proces ustvari jednostavan. Meni omiljena pita posle zeljanice jeste tikvenjača. Naravno da je dobra i krompiruša, a i za krompirušu važi kao i za tikvenjaču da se nikako ne renda, jer krompir takođe pušta puno tečnosti, pa hoće i da pocrni, a to onda nije lepo ni na oko. Postoji izreka koja kaže: sve su pite pitice, a burek je pitac. Burek je isključivo sa mesom, a ja moram da kažem da je meni na poslednjem mestu.

KISELI KRASTAVCI



Potrebno je:

- 5 kg krastavaca (kornišona)
- 3 l vode
- 1,5 l sirćeta
- 125 g soli
- 125 g šećera
- biber u zrnu
- slačica

- Krastavce dobro oprati, svaki posebno dobro istrljati, a ja to radim oštrim delom sunđera za sudove. Vodu, sirće, so i šećer prokuvati. Krastavce složiti u tegle, pa u svaku teglu sipati po nekoliko zrna bibera i slačice. Zatim krastavce preliti vrelim sirupom, odmah zatvoriti i staviti u rernu da se pasterizuje na 90 stepeni, 45 minuta.

MEŠANA-REZANA SALATA


Potrebno je:

- 5 kg povrća (karfiol, krastavac, crni luk, zelena i žuta paprika, šargarepa, kupus)
- 500 ml sirćeta
- 1 l vode
- 1/2 kesice bibera u zrnu
- 1 kašičica slačice
- nekoliko zrna korijandera
- 100 g šećera
- 100 g soli

Priprema:

- Povrće dobro oprati i očistiti. Kupus naribati, karfiol usitniti na sitnije cvetiće. Crni luk, krastavac i šargarepu iseckati na sitne kolutiće. Papriku iseckati na tanke trakice.


Sirće, vodu, so, šećer, biber, korijander i slačicu staviti da prokuva. Povrće dobro nabiti u tegle, pa preliti vrelim prelivom. Zatvoriti i ostaviti na adekvatno mesto.


Ova salata je jedna od omiljenih, pa je stoga pravim u troduploj meri. Zato je, umesto u tegle, napravim u kanti za turšiju. 

четвртак, 17. септембар 2015.

KROASANI SA ŠUNKARICOM


Potrebno:

- 500 g brašna
- 1 puna kašika masti
- 2 kašike kisele pavlake
- 2 dl mleka
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice soli
- 1 jaje
- 250 g maslaca/margarina
- 150 g šunkarice

Premaz:

- 1 jaje
- 1 kašika kisele pavlake
- 1 kašičica soli

Priprema:

U mlakom mleku rastopiti kvasac sa šećerom. Zatim dodati ostale sastojke (bez maslaca) i uz postepeno dodavanje brašna, zamesiti testo. Testo podeliti na 8 loptica, pa svaku rastanjiti oklagijom u krug. Na svaki krug narendati margarin (zamrznuti ga radi lakšeg rendanja), i slagati jedan na drugi. Na poslednji krug testa ne rendati margarin. Složeno testo razviti u što veći krug, tanko, pa seći uske i dugačke trouglove. Na svaki trougao staviti komadić šunkarice i umotati u kiflu. Kifle složiti u pleh obložen papirom za pečenje, pokriti i ostaviti da odmore sat vremena. Zatim razmutiti jaje sa pavlakom i soli, pa premazati kifle i posuti semenkama po želji. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumene.

субота, 12. септембар 2015.

DOBOŠ TORTA


Potrebno za kore:

- 18 jaja
- 18 kašika šećera
- 18 kašika brašna

Potrebno za fil:

- 12 jaja
- 10 kašika šećera
- 200 g čokolade za kuvanje
- 500 g maslaca
- 100 g šećera u prahu

Glazura:

- 300 g šećera
- 1/2 kašike vode

Priprema:

- Umutiti 3 belanceta, pa postepeno dodati 3 kašike šećera i mutiti dok se šećer ne rastopi. Zatim dodati žumanca i sjediniti. Na kraju varjačom umešati 3 kašike brašna. Smesu ravnomerno razvući u veliki pleh od rerne, obložen papirom za pečenje. Koru peći na 200 stepeni oko 7-9 minuta. Na isti način pripremiti još pet korica, dakle ukupno šest. Sa mlake kore skidati papir za pečenje i neposredno pre filovanja svaku koru preseći na pola, tako da se dobije ukupno dvanaest korica.


- Umutiti jaja sa šećerom i staviti da se kuva na pari, dok se ne zgusne, otprilike tridesetak minuta. Kada je fil kuvan, skloniti sa ringle, ubaciti čokoladu izlomljenu na kockice i izmešati da se čokolada rastopi. Potpuno ohladiti. Maslac umutiti sa šećerom u prahu, pa mu dodavati ohlađen fil i mutiti da se sve dobro sjedini.



Izabrati jednu koru koja će biti na vrhu i odvojiti je sa strane, pa početi filovanje. Na svaku koricu ravnomerno rasporediti tri kašike fila i slagati jednu na drugu.

- U šerpu sipati pola kašike vode, pa prodrmati da se voda ravnomerno rasporedi po šerpi, zatim sipati šećer i staviti da se otopi. Otopljen šećer skloniti sa ringle, promešati, pa preliti preko kore koju smo odvojili sa strane. Razmazati, sačekati 4-5 sekundi, pa tankim oštrim nožem, koji provučemo kroz maslac svaki put, praviti linije. Dakle provući nož kroz maslac, pa napraviti liniju preko šećera, zatim opet nož kroz maslac i tako svaki put. Ako se šećer lepi za nož, sačekati još par sekundi ( 3-4), pa ponoviti. Tortu dekorisati po želji, ja sam dekorisala šlag kremom od čokolade.

PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...