петак, 8. јануар 2016.

БОЖИЋНА ЧЕСНИЦА


 Божићну чесницу домаћица меси у рано Божићно јутро, обично пре свитања. По обичају у чесницу се сакрива новчић и по веровању, онај ко га пронађе живеће у благостању те године.

Потребно:

- 500 мл млека
- 1 коцка квасца
- 3 јајета
- 1 кашичица шећера
- 2 кашичице соли
- 3 кашике улја
- око 1 кг брашна
- 1 јаје за премаз

Припрема:

- Квасац издробити у млако млеко са кашичицом шећера и оставити да стоји десетак минута. Затим додати јаја, со и уље, па уз додаванје брашна замесити средње меко тесто. Оставити да се удупла. Након тога, тесто премесити, па поделити на три дела, два већа и једно мање. Један већи део поделити на три једнака дела, па направити три ваљка од којих исплетемо плетеницу.
Плетеницу ставимо у тепсију, по рубу, обложену папиром за печење, величине 30 цм. Од мањег дела направимо још једну плетеницу коју пресечемо на четири једнака дела и сложимо по средини тепсије у облику крста. Преостали део теста развити, уролати и исећи на ролате дебљине око 2 цм. Ролате сложити у празнине тепсије. У чесницу сакрити новчић који умотамо у мало алу фолије. Оставити да нарасте у тепсији, премазати размућеним јајетом,  па убацити у рерну загрејану на 200 степени. Пећи пола сата, па смањити температуру рерне на 150 степени и пећи још 15 минута.

  

Нема коментара:

Постави коментар

PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...