петак, 29. јануар 2016.

ČOKOLADNA TORTA


Potrebno za koru:

- 16 jaja
- 16 kašika šećera
- 12 kašika brašna
- 10 kašika kakao praha
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli

Potrebno za fil:

-2 l mleka
- 8 kesica pudinga od čokolade
- 300 g čokolade za kuvanje
- 12 kašika šećera
- 500 g maslaca

Još je potrebno:

- 500 g šlaga
- 4 dl mleka
- 200 g mlevenog keksa
- marmelada od kajsije

Priprema:


- Odvojiti belanca od žumanaca. Žumanca umutiti sa šećerom, pa umešati brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo. Belanca umutiti u čvrst sneg sa prstohvatom soli. Lagano sjediniti žumanca sa belancima. Smesu izručiti u kalup (30x25) obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 35 minuta. Ohlađenu koru preseći dva puta, da se dobiju tri kore. Svaku koru dobro premazati marmeladom od kajsija.




- U 6 dl mleka razmutiti puding sa šećerom. Ostatak mleka staviti da provri, pa ubaciti razmućeni puding i kuvati uz neprekidno mešanje dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i ubaciti izlomljenu čokoladu. Mešati dok se čokolada ne istopi. Ostaviti da se ohladi, pa sjediniti sa maslacem. Zatim umešati mleveni keks.


Šlag umutiti sa mlekom. Filovati tortu: koru premazati marmeladom, potom rasporediti polovinu fila, pa polovinu šlaga. Ponoviti postupak filovanja, pokriti poslednjom korom i dekorisati po želji.

Torta je velika i izdašna, pa tako i pogodna za veće društvo. 

Нема коментара:

Постави коментар

PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...