Potrebno za testo:
- 370 g meda
- 125 g šećera
- 50 g maslaca
- 700-750 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1/2 kesice cimeta
- 2 jajeta
Ukrašavanje:
- 1 kg šećera u prahu
- 4 belanceta
- prehrambene boje
Priprema:
- Med, šećer i maslac staviti na ringlu da vri dok se šećer ne istopi. Potpuno ohladiti. Brašno pomešati sa praškom za pecivo i cimetom, dodati jaja i umešati ohlađen med.Dobro sjediniti smesu i umesiti rukom. Umotati u providnu foliju i ostaviti u frižider na sat vremena.
- Zatim testo premesiti i tanko razviti na pobrašnjenoj radnoj površini. Uz pomoć šablona seći delove kućice i slagati na pleh obložen papirom za pečenje. Peći u rerni zagrejanoj na 190 stepeni oko desetak minuta.
- Od ostatka testa napraviti podlogu i po želji dodatne ukrase.
Belanca blago umutiti, pa dodavati šećer u prahu da se dobije ni previše gusta ni previše retka masa. Lepiti delove kućice, a po izboru, masu podeliti, pa bojiti prehrambenim bojama i ukrašavati kućicu.
Нема коментара:
Постави коментар