понедељак, 23. новембар 2015.

MINI PIZZE


Potrebno za testo:

- 3 dl mleka
- 700 g brašna
- 1 dl ulja
- 1 kocka kvasca (40 g)
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli

Potrebno za premaz:

- 250 g maslaca ili margarina
- 1 čaša pavlake (180 ml)
- 2 žumanceta

Još pripremiti:

- oko 300 g salame
- 150 g kačkavalja
- kečap
- origano

Priprema:

- U mlakom mleku rastopiti kvasac sa kašičicom šećera, pa dodati ostale sastojke i zamesiti testo. Ostaviti da naraste, pa ga premesiti i podeliti na tri dela. Svaki deo premazati pripremljenom smesom i posuti sitno seckanom salamom. Uviti u rolat i ostaviti pokriveno da stoji sat vremena.

- Maslac, pavlaku i žumanca sjediniti mikserom, pa premazati rolate.

- Nadošle rolate seći na oko prst debljine, pa slagati na pleh obložen papirom za pečenje. Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni dok blago ne porumene, a pri samom kraju, izvaditi iz rerne i posuti rendanim kačkavaljem i origanom, pa vratiti u rernu na par sekundi.

VIŠNJEVAČA



Potrebno je:

- 1 kg višanja
- 1 kg šećera
- 1 l šljivovice
- 1 limun


- U velikoj tegli pomešati višnje sa šećerom, staviti limun isečen na režnjeve, naliti šljivovicu i dobro zatvoriti. Povremeno mućkati, na svakih par dana, sve dok se šećer ne istopi. Ostaviti da stoji dva meseca i nakon toga procediti i sipati u flaše.

ROĐENDANSKA TORTA


Potrebno za kore:

- 20 belanaca
- 20 kašika šećera
- 4 pudinga od jagode
- 120 g seckanih oraha
- 200 g čokolade za kuvanje

Potrebo za fil:

-20 žumanaca
- 20 kašika šećera
- 8 kašika vode
- 200 g mlevene plazme
- 300 g maslaca
- 400 g šlaga
- 3 dl mleka

Priprema:

- 5 belanaca umutiti sa postepenim dodavanjem pet kašika šećera, pa umutiti čvrst šam. Zatim ručno umešati jedan puding (prah) i sjediniti. 30 g seckanih oraha posuti na dno kalupa (28 cm) obloženim papirom za pečenje, pa rasporediti smesu. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko desetak minuta. Ohlađenu koru premazati sa 50 g rastopljene čokolade i ostaviti da se čokolada stegne. Na isti način pripremiti još tri ovakve kore.

- Žumanca penasto umutiti sa šećerom, pa dodati vodu i mutiti da se sjedini. Kuvati na pari sve dok ne dobije potrebnu gustinu, pa ostaviti da se ohladi. Hladan fil sjediniti sa maslacem i mlevenom plazmom.

- Umutiti šlag sa mlekom. Staviti prvu koru na tacnu, pa premazati sa filom, fil rasporediti na tri jednaka dela. Preko fila premazati šlag, koji takođe treba podeliti na tri dela, prekriti drugom korom, pa ponoviti postupak filovanja. Završiti korom na kraju i ukrasiti po želji.


петак, 20. новембар 2015.

PANJ TORTA



Potrebno za koru:

- 7 jaja
- 7 kašika šećera
- 120 g mlevenih oraha
- 1 kašika oštrog brašna
- 100 g čokolade za kuvanje

Potrebno za fil:

- 4 jajeta
- 250 g šećera
- 250 g maslaca
- 100 g čokolade za kuvanje

Grilijaš:

- 150 g šećera
- 150 g mlevenih oraha

Priprema:

- Od sedam belanaca umutiti čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Zatim dodati žumanca i na kraju umešati mlevene orahe, brašno i rastopljenu čokoladu. Sipati smesu u pleh (od rerne) obložen papirom za pečenje, pa ubaciti u rernu zagrejanu na 200 stepeni i peći desetak minuta. Vruću koru uviti u rolat zajedno sa papirom i ostaviti da se ohladi.

- Umutiti jaja i šećer pa staviti da se kuva na pari. Kada se zgusne fil, ostaviti da se potpuno ohladi. U hladan fil umešati maslac. Od fila odvojiti 1/3, pa u to dodati izlomljeni grilijaš, a u ostatak umešati rastopljenu čokoladu.

- Šećer otopiti na srednjoj temperaturi, pa kada porumeni umešati orahe. Na tanjir podmazan maslacem istresti gotov grilijaš i ostaviti da se ohladi. Hladan grilijaš izlomiti čekićem za meso.

- Rolat pažljivo odmotati i premazati filom sa grilijašom. Odseći krajeve rolata ukoso, pa složiti sa jedne i druge strane rolata. Ostatkom fila u koji smo dodali otopljenu čokoladu, premazati čitav rolat i praviti šare viljuškom.

ZELJANICA




Postupak za kore:

http://umetnostkuvanjabygaga.blogspot.rs/2015/09/tikvenjaca_19.html


Fil:

- 1 kg spanaća
- 1 kg sira za pite
- 4 jajeta
- po potrebi so

Preliv:

- 2 dl vode
- 1/2 kašičice soli
-1/2  kašike ulja


Priprema:

- Spanać očistiti i oprati, pa sitno iseckati. Nema potrebe za termičkom obradom. Pomešati spanać sa sirom i jajima, pa posoliti ukoliko sir nije slan. Razvlačiti kore, filovati i uvijati uz pomoć stolnjaka.


Zatim filovane kore motati u krug i slagati u podmazanu tepsiju.


Pitu ubaciti u rernu zagrejanu na 250 stepeni i peći dok ne porumeni. Pečenu pitu preliti sa prokuvanim prelivom, pa vratiti u rernu da pita upije. Zatim izvaditi i pokriti krpom, da stoji pet minuta do posluženja.


недеља, 8. новембар 2015.

ŠUBARICE


Potrebno za koru:

- 8 jaja
- 200 g šećera
- 250 g brašna
- 2 kašike kakao praha
- 1 kesica praška za pecivo

Potrebno za fil:

- 5 dl mleka
- 5 kašika gustina
- 200 g šećera
- 250 g margarina

Još je potrebno:

- 100 g kokos brašna

Glazura:

- 100 g čokolade za kuvanje
- 1 kašika ulja

Priprema:

- Umutiti žumanca sa šećerom dok ne pobele. Posebno umutiti belanca u čvrst sneg i sjediniti sa žumancima, pa dodati brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo. Sve sjediniti i sipati u pleh (veliki od rerne) obložen papirom za pečenje. Peći na 250 stepeni oko 5-7 minuta.



Kada se kora potpuno ohladi, modlicom vaditi krugove, a onda svaki preseći na pola.

Mleko, šećer i gustin skuvati, pa potpuno ohladiti. Hladnom filu dodati margarin i dobro umutiti da se sjedini. Filovati kolače i tanko premazati sa strane, pa uvaljati u kokos brašno. Na kraju svaku šubaricu premazati sa čokoladom koju rastopimo sa kašikom ulja.


MLEVENO MESO U LISNATOM TESTU


Potrebno:

- 800 g mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 1 belance
- sredina od parčeta hleba natopljena u mleku
- vezica peršunovog lišća
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica biljnog začina
- 400 g sira
- 2 crvene paprike
- 500 g lisnatog testa

Priprema:

- Mleveno meso sjediniti sa sitno seckanim crnim lukom, dodati oceđen hleb, belance, so, biber i začin, pa sve dobro sjediniti. Papriku iseckati na kockice. Lisnato testo, ako je jedna tabla u pitanju, preseći na pola, da se dobiju dva manja rolata, pa rastanjiti oklagijom. Na testo rasporediti meso.


Zatim preko mesa rasporediti sir i na kraju papriku.


Pažljivo urolati i staviti u podmazan pleh. Ponoviti postupak i sa drugim delom testa. Rolate malo zaseći pri vrhu i premazati žumancetom.


Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni petnaest minuta, a onda smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći još 45 minuta.
Rolat je izuzetno ukusan i dekorativan, pa je samim tim pogodan i za predstojeće slavse trpeze.


PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...