петак, 29. април 2016.

PLAZMA TORTA


Potrebno:

- 600 g mlevene plazme
- 100 g mlevenih oraha
- 100 g čokolade
- 200 g šećera u prahu
- 250 g maslaca
- 250 ml gaziranog soka od narandže
- po želji krem bananice, žele bombone, suvo grožđe

Priprema:

- Maslac umutiti sa šećerom u prahu, pa dodati mlevenoj plazmi. Dodati orahe, rendanu čokoladu, po želji seckane krem bananice, žele bombone, suvo grožđe i sok. Sve dobro sjediniti i oblikovati na tacni. Dekorisati po želji, a u ovom slučaju je bilo 2 dl slatke pavlake koju zagrejemo i u to izlomimo 200 g čokolade za kuvanje.


TORTA KRALJICA SA PLAZMOM


Potrebno za kore:

- 20 belanaca
- 20 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- 8 kašika oraha

Fil:

- 20 žumanaca
- 20 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- 1 l mleka
- 500 g maslaca ili margarina
- 250 g šećera u prahu
- 300 g plazma keksa
- 300 g mlečne čokolade sa jagodom
- 100 g oraha

Priprema:

- 5 belanaca mutiti mikserom uz postepeno dodavanje 5 kašika šećera u čvrst sneg. Ručno umešati 2 kašike brašna i 2 kašike mlevenih oraha. Rasporediti u kalup (27x25) obložen papirom za pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok blago ne porumeni. Na isti način pripremiti još tri kore.
-Žumacna šećer i brašno razmutiti sa malo mleka da nema grudvica. Ostatak mleka staviti da prokuva, pa sipati razmućena žumanca i kuvati fil dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi, pa u hladan fil dodati prethodno umućen maslac sa šećerom u prahu. Sve dobro sjediniti, pa dodati mlevene orahe, na krupnije komadiće izlomljenu plazmu i na krupnije komade iseckanu čokoladu.


- Tortu filovati i ostaviti da u frižider da se stegne. Dekorisati po želji.






четвртак, 28. април 2016.

LEDENI BREG


Potrebno:

- 300 g plazma keksa
- 4 dl mleka
- 3 dl slatke pavlake
- 2 pudinga od vanile
- 8 kašika šećera
- 2 vanilin šećera
- 4 kašike gustina
- 100 g maslaca
- 1 banana
- 2 žumanceta
- 2 dl mleka
- šlag i bela čokolada za dekoraciju

Priprema:

- Pomešati slatku pavlaku sa 4 dl mleka i jednim vanilin šećerom, pa staviti na paru. Kada se dobro zagreje, umešati puding, gustin, šećer i žumanca. Kuvati dok se ne zgusne, neprekidno mešajući. Ostaviti da se potpuno ohladi. Bananu umutiti sa maslacem, pa sjediniti sa prethodnim filom.


- 2 dl mleka pomešati sa vanilin šećerom i zagrejati da bude mlako. Plazma keks umakati u mleko i slagati na tacnu prvo 4x4 reda.


- Zatim premazati filom, pa složiti 3x4 reda plazme namočene u mleku.


- Ponovo premazati filom i složiti 2x4 reda plazme, premazati filom, pa po vrhu složiti, dužno, četiri plazme. Sve premazati filom i ostaviti da se dobro ohladi. Dekorisati šlagom i rendanom belom čokoladom.


недеља, 17. април 2016.

KAKAO MAFINI



Potrebno:

- 2 jajeta
- 250 g šećera
- 250 g brašna
- 250 ml mleka
- 100 g maslaca
- 60 g kakao praha
- 1/2 kašičice soda bikarbone

Priprema:

- Belanca mutiti uz postepeno dodavanje šećera. Kada su belanca dobila čvrstinu, dodati žumanca, mleko, otopljen maslac i kakao pomešano sa brašnom i soda bikarbonom. Dobro umutiti mikserom, pa kada se smesa sjedini, puniti kalup za mafine.



- Rernu zagrejati na 200 stepeni, pa ubaciti mafine da se peku oko 25 minuta.

- Po želji, ohlađene mafine posuti šećerom u prahu ili otopljenom čokoladom.


PROLEĆNA PITA SA SPANAĆEM


Potrebno za testo:

- 2 jajeta
- 1 kašika masti
- 350 ml mleka
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kocka kvasca
- 650 g brašna
- 100 g maslaca

Fil 1:

- 1 jaje
- 200 g sira


Fil 2:

- 300 g spanaća
- 100 g sira

Premaz:

- 2 belanceta

Priprema:

- U mlako mleko izmrviti kvasac sa šećerom. Kada se kvasac raziđe, dodati ga razmućenim žumancima sa kašikom masti. Posoliti i sa brašnom zamesiti testo. Pokriti i ostaviti da se udupla.
Zatim testo podeliti na osam jednakih delova.


- Odvojiti četiri dela, pa svaki razviti u krug i premazati sa otopljenim maslacem, osim poslednjeg, četvrtog.


- Složiti jedan na drugi, pa razviti i premazati filom sa sirom koji razmutimo sa jajetom.


- Preostala četiri dela isto premazati rastopljenim maslacem, slagati jedan na drugi i razviti. Razvijeno testo staviti preko sira. Spanać oprati, očistiti i blanširati. Ocediti, iseckati i pomešati sa sirom. Rasporediti preko razvijenog testa.


- Testo urolati, pa odseći krajeve debljine dva prsta. Ostatak rolata iseći na trouglove. Slagati trouglove u podmazanu tepsiju veličine 30 cm, a odsečene krajeve staviti u sredinu jedan na drugi.


- Pokriti krpom i ostaviti da stoji sat vremena. Nadošlu pitu premazati razmućenim belancima i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 250 stepeni, pet minuta. Nakon toga smanjiti temperaturu rerne na 180 stepeni i peći još 35 minuta, pokrivenu papirom za pečenje.


субота, 9. април 2016.

GRENADIR MARŠ ILI NASUVO SA KROMPIROM


Potrebno:

- 500 g testenine
- 2 kg krompira
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašičica bio začina
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica slatke začinske paprike
- malo ulja
- 1 šoljica vode (1,5 dl)

- Grenadir marš ili u Vojvodini popularno nasuvo sa sirom je staro vojničko jelo, koje su pripremali još austrougarskoj vojsci, pa je i naziv takav. U nekim receptima krompir se ne pasira, neko samo proprži dok ga ja pripremam ovako. Testenina može da bude kupovna makarona, ali je daleko lepše sa domaćom varijantom.

- Na blogu sam postavila recept i postupak pripreme domaćih rezanaca ( http://umetnostkuvanjabygaga.blogspot.rs/2016/04/domaci-rezanci.html ) . Dakle pripremljena rezanca spustiti u kipuću vodu i skuvati. Zatim procediti.


- Krompir oljuštiti, oprati i iseći na četvrtine. Staviti da se skuva, pa procediti i ispasirati. Dodati proceđenim rezancima.

- Sitno iseckati glavicu crnog luka, pa staviti na malo zagrejanog ulja i dinstati dok ne zastakli. Zatim dodati začine i naliti šoljicom vode. Kada prokuva preliti preko krompira i rezanaca i izmešati. Služiti toplo uz salatu po želji.


DOMAĆI REZANCI


- Mera za jaje srednje veličine je oko 100 g brašna i malo soli. Kada radim domaće rezance obično koristim 3-4 jajeta, pa napravim široke i tanke za supu, a kada mi treba testo za lazanju onda povećam na 5-6 jaja.

- U posudu sipati brašno, dodati prstohvat soli i jaja, pa zamesiti testo. Zatim prebaciti na radnu površinu i dobro umesiti sve dok ne postane glatko. Umotati u providnu foliju i staviti u frižider na sat vremena. Nakon toga oklagijom razviti testo što je tanje moguće, pa seći na trake. Svaku traku istanjiti na mašini kroz valjak, pa slagati na stolnjak. Ostaviti da se trake prosuše, zavisi od vlažnosti vazduha prostorije, ali ne treba čekati previše, inače će da puca. Prosušene trake puštati na valjak za željene rezance, deblje ili šire. Za lazanje trake iseći na jednake delove. Rezanci mogu odmah da se koriste, a potrebno ih je ostaviti dan-dva da se suše na vazduhu i u papirnoj kesi ili kartonskoj kutiji mogu da stoje baš dugo.


четвртак, 7. април 2016.

MEDENO SRCE (POSNO)


Potrebno:

- 250 ml kisele vode
- 120 ml ulja
- 200 g šećera
- 1 kašika pekmeza po izboru
- 250 g brašna
- 3 kašike kakaa
- 1 kašičica soda bikarbone
- 1 kašičica cimeta

Premaz:

- 3 kašike pekmeza po izboru

Glazura:

- 100 g posne čokolade za kuvanje
- 2 kašike ulja

Priprema:

- Brašno, kakao, sodu bikarbonu i cimet pomešati. Sjediniti kiselu vodu, ulje, šećer i pekmez, pa dodati suve sastojke. Sve dobro izmiksati i izručiti u podmazan kalup (33x22). Peći kolač u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 25 minuta. Vruć kolač premazati pekmezom.

- Čokoladu istopiti sa uljem, pa preliti preko prohlađenog kolača.

PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...