недеља, 29. мај 2016.

ŠNICLE U SOSU OD PAVLAKE I SENFA


Potrebno:

- 600 g šnicle (svinjske, teleće...)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica mešavine začina
- 2 kašičice senfa
- 1 glavica crnog luka
- 2 dl mleka
- 200 g pavlake
- 1,5 kašika brašna

Priprema:

- Šnicle tanko iseći i blago izlupati čekićem za meso. Začiniti i premazati kašičicom senfa. Ostaviti da odstoje najmanje pola sata. Zatim na zagrejanom ulju pripremljene šnicle ispržiti sa svih strana dok blago ne porumene, pa dodati sitno seckanu glavicu crnog luka i naliti malo vode. Krčkati oko 45 minuta uz povremeno dodavanje vode, dok šnicle ne omekšaju.
- U međuvremenu razmutiti brašno u hladnom mleku, da nema grudvica, dodati pavlaku, kašičicu senfa i malo soli i bibera, pa sve sjediniti.
- Gotove šnicle izvaditi iz tiganja, pa u isti dodati mešavinu mleka, brašna i pavlake i mešati dok ne počne da vri. Potom vratiti šnicle i kratko kuvati, najduže minut, dok se šnicle ne povežu sa sosom. Služiti toplo uz priloge i salatu po želji.


субота, 28. мај 2016.

RIGO JANČI


Kora:

- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 6 kašika oštrog brašna T-400
- 2 kašike kako praha
- 2 kašike vode

Fil:

- 500 ml slatke pavlake
- 250 g čokolade za kuvanje
- 0,5 dl mleka
- 1 kesica želatina

Glazura:

- 100 g čokolade za kuvanje
- 3 kašike ulja

Priprema:

- Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti u čvrst sneg sa 4 kašike šećera. Žumanca i 4 kašike šećera umutiti dok ne pobele, pa dodati kakao, vodu i brašno. Ručno sjediniti sa belancima. Smesu izručiti u kalup (26 cm) obložen papirom za pečenje, pa peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 25 minuta. Ohladiti koru, pa je preseći na pola.


- Umutiti slatku pavlaku, ako je slatka pavlaka nezaslađena dodati 5 kašika šećera u prahu, a ako je zaslađena nije potrebno dodatno sladiti, pa dodati otopljenu čokoladu. Dodati mleko i sjediniti. Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode i kada nabubri, otopiti, pa dodati slatkoj pavlaci i dobro sjediniti mikserom. Filovati kore i ostaviti da se ohladi u frižideru.


- Čokoladu i ulje otopiti, pa preliti preko kolača.

уторак, 24. мај 2016.

PUNJENE ZEMIČKE


Potrebno:

- 3 dl mleka
- 2 dl vode
- oko 900 g brašna
- 1 kocka kvasca
- 1 dl ulja
- 3 kašičice šećera
- 2 kašičice soli
- 400 g kobasice ili šunkarice
- 200 g kisele pavlake ili sira
- 1 jaje
- semenke za posipanje

Priprema:

- Kvasac izdrobiti u mlako mleko i posuti sa šećerom. Ostaviti da stoji desetak minuta, pa dodati ostale sastojke, pa sa postepenim dodavanjem brašna, zamesiti kompaktno testo koje se odvaja od ruku. Ostaviti da se udupla. Zatim testo premesiti i na pobrašnjenoj radnoj površini razviti na oko 1 cm debljine. Seći na kvadratiće i na svaki staviti po malo fila. Fil prilagoditi sopstvenom ukusu, pa tako može da se filuje sa kobasicom, salamom, šunkom, sirom, pavlakom ili dinstanim mlevenim mesom.


- Filovane kvadratiće spajati, dobro zatvoriti testo, da fil ne curi, pa spojenim delom na dole, slagati na pleh obložen papirom za pečenje.


- Rernu zagrejati na 220 stepeni. Složene zemičke premazati razmućenim jajetom i posuti željenim semenkama. Peći dok lepo ne porumene.


субота, 7. мај 2016.

INTERKONTINENTAL TORTA


Potreno za kore:

- 16 belanaca
- 16 kašika šećera
- 20 kašika mlevenih oraha
- 4 kašike brašna

Fil:

- 16 žumanaca
- 20 kašika šećera
- 100 g šećera u prahu
- 375 g maslaca
- 1 l mleka
- 2 pudinga od vanile
- 3 kašike brašna
- 400 g čokolade
- 3 kašike ulja
- 200 g mlevenih oraha
- 100 g kokos brašna

Priprema:

- Umutiti 4 belanceta uz postepeno dodavanje 4 kašike šećera u čvrst šam. Dodati 5 kašika mlevenih oraha i 1 kašiku brašna, pa lagano sjediniti. Sipati u kalup (28 cm) obložen papirom za pečenje i peći na 200 stepeni oko 13 minuta. Na isti način pripremiti još tri kore.

- Žumanca sjediniti sa 2 dl mleka, pudingom i brašnom, izmešati da nema grudvica, pa zakuvati u ostatak mleka koje smo stavili da prokuva. Kuvati dok se ne zgusne, pa ostaviti da se potpuno ohladi. Maslac umutiti sa šećerom u prahu, pa sjediniti sa ohlađenim filom. Fil podeliti na tri jednaka dela. U jedan deo umešati 100 g otopljene čokolade, u drugi deo umešati kokos i u treći deo mlevene orahe.

- 300 g čokolade otopiti sa 3 kašike ulja, pa premazati tri kore. Sačekati da se čokolada stegne, pa filovati. Na prvu koru namazati fil sa čokoladom, staviti drugu koru, namazati fil sa orasima, staviti treću koru i premazati filom sa kokosom. Pokriti četvrtom korom i ostaviti u frižider da se stegne. Dekorisati po želji.


ROZEN KOLAČ


Potrebno:

- 400 g šećera
- 1 dl vode
- 250 g margarina
- 400 g mlevenih oraha
- 1 pakovanje rozen korica

Glazura:

- 250 g šećera u prahu
- 2 kašike mlake vode
- 1 kašika ekstrata maline
- 1 kašika soka od limuna

Priprema:

- Šećer i vodu staviti na ringlu, pa kada provri kuvati 2-3 minuta. Zatim ubaciti margarin i mešati dok se ne istopi. Skloniti sa ringle i umešati mlevene orahe. Odmah vrućim filom filovati rozen korice, osim poslednje.

- Za glazuru sve sastojke sjediniti viljuškom. Glazura treba da bude gusta, da se jdva razmazuje. Premazati zadnju koru sa glazurom i ostaviti u frižider da se stegne. Seći na štanglice.


ROLAT OD SPANAĆA


Potrebno za koru:

- 6 jaja
- 6 kašika brašna
- 3 kašike vode
- 3 kašike mleka
- 1 kašičica soli
- 1 prašak za pecivo
- 500 g smrznutog spanaća

Fil:

- 500 g sira
- 1 čaša (180 ml) pavlake
- 300 g salame, šunkarice...
- 300 g kiselih krastavaca
- 1 rendano kuvano jaje
- 100 g kačkavalja

Priprema:

- Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca i so umutiti u čvrst sneg, pa dodati žumance, mleko i vodu. Sjediniti i dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i odmrznut i dobro oceđen spanać. Lagano umešati, pa smesu izručini na veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Ravnomerno razvući smesu, pa staviti da se peče na 180 stepeni, dok blago ne porumeni. Vruću koru uviti zajedno sa papirom za pečenje i ostaviti da se ohladi.
- Pomešati sir i pavlaku, pa premazati ohlađenu koru. Zatim posuti sitno seckanu salamu ili po izboru, sitno seckane kisele krastavce, izrendano kuvano jaje i rendani kačkavalj. Rolat umotati u foliju i ostaviti u frižider do posluženja.

SLAVSKI KOLAČ



Potrebno:

- 2 jajeta + 1 za premaz
- oko 800-900 g brašna
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
- 3 kašike ulja
- 1 kocka kvasca
- 1 šolja vode
- 1 šolja mleka

Napomena: šolja je od 2 dl

Priprema:

- Rastopiti kvasac u mlakom mleku sa šećerom. Kada se kvasac rastopi, dodati ostale sastojke i zamesiti srednje mekano testo. Ostaviti da se udupla. Zatim premesiti, pa podeliti na sedam loptica, a pre toga odvojiti komad testa za spiralu. Jedna loptica, koja ide u sredinu treba da bude veća od ostalih šest, koje se slažu oko srednje. Testo za spiralu podeliti na dva dela, pa napraviti valjke i uviti jedan oko drugog. Tako napravljenu spiralu staviti oko središnje loptice. Ostaviti da kolač narasta dok se pripreme ukrasi. Kolač premazati umućenim jajetom i složiti ukrase. Rernu zagrejati na 200 stepeni, pa kada se kolač ubaci, smanjiti na 180 i peći sat vremena. Kada je kolač porumenio, pokriti ga folijom i nastaviti pečenje.


- Ukrasi se prave od mešavine pšeničnog i skrobnog brašna u omeru 1:1, dodavati vodu i umesiti elastično testo.


SLAVSKO ŽITO


Potrebno:

- 300 g pšenice belije
- 300 g mlevenih oraha
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1/2 kašičice cimeta

Priprema:

- Žito očistiti i isprati pod mlazom hladne vode. Staviti u šerpu, pa naliti vodom i ostaviti da provri. Zatim procediti i ponoviti postupak još tri puta. Žito nalivati hladnom vodom. Zatim ostaviti da se kuva na umerenoj temperaturi dok ne omekša. Potom procediti i ostaviti jednu čašu tečnosti. Samleti žito, pa dodati ostale sastojke i čašu tečnosti u kojoj se kuvalo, pa sve dobro izmešati. 

среда, 4. мај 2016.

MIMOZA SALATA


Potrebno:

- 4 kuvana krompira
- 4 kuvana jajeta
- 200 g salame
- 300 g majoneza
- 200 g pavlake
- 100 g kačkavalja

Priprema:

- Narendati dva krompira, premazati polovinom majoneza. Narendati dva jajeta, premazati pavlakom. Narendati salamu, pa premazati majonezom. Na kraju narendati ostatak krompira, premazati pavlakom i posuti rendanim kačkavaljem.


уторак, 3. мај 2016.

BRZE LISNATE KIFLICE SA EUROKREMOM


Više ideja, nego recept, za veoma brze kiflice od samo dva sastojka ;)

Potrebno:

- 1 pakovanje lisnatog testa (500g)
- eurokrem
- šećer u prahu za posipanje-opciono

Priprema:

- Odmrznuti lisnato testo, pa ga na pobrašnjenoj radnoj površini tanko razviti. Iseći na kvadratiće, pa svaki kvadratić zaseći sa jedne strane, tri puta. Na mestu koje nije zasečeno staviti kašičicu eurokrema.


- Kiflice urolati i složiti na pleh obložen papirom za pečenje. Staviti da se peče u već zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok blago ne porumene. Po želji posuti šećerom u prahu.


понедељак, 2. мај 2016.

SVINJSKI FILE U LISNATOM TESTU SA ŠAMPINJONIMA


Potrebno:

- 1 svinjski file
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica senfa
- 150 g šunkarice
- 250 g lisnatog testa
- 1 jaje
- 250 g šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- so, biber
- ulje

Priprema:

- File oprati i obrisati ubrusima. Posoliti i pobiberiti. Utrljati origano. Na dobro zagrejanom ulju ispržiti file sa svih strana. Izvaditi i premazati sa senfom.


- Šampinjone iseckati na listiće, crni luk sitno iseckati. Na zagrejanom ulju izdinstati crni luk, pa dodati šampinjone i dinstati sve dok ne ispari sva tečnost. Posoliti i pobiberiti.


- Složiti šunkaricu tako da se krajevi preklapaju, pa sipati nadev od šampinjona preko šunkarice. Na šampinjone staviti pripremnjen file, pa uviti.


- Lisnato testo razviti, pa na njega staviti urolan file. Sve umotati i staviti na pleh obložen papirom za pečenje. Po vrhu testo zarezati nožem.


- Premazati razmućenim jajetom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.


ŠPIKOVANA SVINJETINA


Potrebno:

- 1,5 kg svinjskog buta ili krmenadle
- 150 g pančete
- 1 kiseli krastavac
- 2 šargarepe
- 1 dl crnog vina
- 1 kašičica ruzmarina
- so

Priprema:

- Krastavac i jednu šargarepu iseckati na tanke štapiće, pančetu iseckati sitno.


- Na mesu, pomoću oštrog noža praviti što dublje džepove, pa naizmenično puniti sa krastavcima, šargarepom i pančetom. Meso dobro posoliti i utrljati ruzmain, uviti u providnu foliju i ostaviti da prenoći.


- Zatim na dobro zagrejanom ulju ispržiti meso sa svih strana, da bi se sve pore zatvorile i meso zadržalo sočnost.


- Meso staviti u pleh u kojem će se peći, pa iseckati jednu šargarepu na krupne kolutove i ubaciti oko mesa. Sipati vino i masnoću u kojoj se meso pržilo, pokriti folijom, pa staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Peći sat vremena, a onda skinuti foliju i peći još dvadesetak minuta.


PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...