субота, 7. мај 2016.

SLAVSKI KOLAČ



Potrebno:

- 2 jajeta + 1 za premaz
- oko 800-900 g brašna
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
- 3 kašike ulja
- 1 kocka kvasca
- 1 šolja vode
- 1 šolja mleka

Napomena: šolja je od 2 dl

Priprema:

- Rastopiti kvasac u mlakom mleku sa šećerom. Kada se kvasac rastopi, dodati ostale sastojke i zamesiti srednje mekano testo. Ostaviti da se udupla. Zatim premesiti, pa podeliti na sedam loptica, a pre toga odvojiti komad testa za spiralu. Jedna loptica, koja ide u sredinu treba da bude veća od ostalih šest, koje se slažu oko srednje. Testo za spiralu podeliti na dva dela, pa napraviti valjke i uviti jedan oko drugog. Tako napravljenu spiralu staviti oko središnje loptice. Ostaviti da kolač narasta dok se pripreme ukrasi. Kolač premazati umućenim jajetom i složiti ukrase. Rernu zagrejati na 200 stepeni, pa kada se kolač ubaci, smanjiti na 180 i peći sat vremena. Kada je kolač porumenio, pokriti ga folijom i nastaviti pečenje.


- Ukrasi se prave od mešavine pšeničnog i skrobnog brašna u omeru 1:1, dodavati vodu i umesiti elastično testo.


Нема коментара:

Постави коментар

PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...