четвртак, 24. новембар 2016.

"HAMBURGERI"



Potrebno za testo:

- 1 kg brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kocka kvasca
- 500 ml mleka
- 2 punke kašike masti
- 2 jaja+1 za premaz

Fil 1 :

- 3 kašike majoneza
- 3 kašike kečapa
- 2 kašičice senfa

Fil 2 :

- 300 g mlevenog mesa
- 1 manja glavica crnog luka
- začini

Priprema:

- Kvasac izmrviti u mlako mleko sa kašičicom šećera. Kada kvasac nadođe, dodati ostale sastojke i zamesiti testo. Ostaviti da narasta dok se priprema fil.
Na malo ulja proprižiti sitno seckan crni luk, dodati meso i dinstati. Začiniti po ukusu (so, biber, biljni začin, beli luk u prahu, slatka začinska paprika i po želji i ukusu ljute paprike) i dinstati 5-10 minuta.
- Kečap, majonez i senf sjediniti. Nadošlo testo podeliti na 20 jednakih delova, pa svaki deo istanjiti oklagijom u krug. Prvo staviti kašičicu fila 1, pa kašičicu fila 2.


- Zatim krajeve dobro spojiti da fil ne bi iscureo i taj spojeni deo staviti na pleh, obložen papirom za pečenje, okrenut na dole.


- Složena peciva premazati razmućenim jajetom i posuti semenkama po želji.


- Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta.


уторак, 22. новембар 2016.

MEDOVAČA



Potrebno:

- 500 g meda
- 1 l lozove rakije
- 1 l suvog belog vina
- 1 l destilovane vode
- 1 limun
- prstohvat korijandera

Priprema:

- Med izručiti u veću šerpu, pa blago zagrejati. Skloniti sa ringle, dodati lozu, destilovanu vodu, belo vino, naribanu koricu limuna i blago izdrobljen korijander. Tako pripremljen liker sipati u flaše, dobro zatvoriti i ostaviti da stoji dva meseca. Nakon toga procediti i konzumirati.

MARKIZA TORTA



Potrebno:

- 450 g piškota
- 4 šlag krema od čokolade
- 10 jaja
- 250 g šećera u prahu
- 375 g maslaca ili margarina
- 300 g čokolade za kuvanje
- 2 dl mleka
- 2 kašike ruma

Priprema:

- Odvojiti žumanca od belanaca. U žumanca umešati polovinu šećera u prahu, pa staviti na paru. Kuvati dva-tri minuta, pa dodati čokoladu za kuvanje izlomljenu na kockice. Izmešati da se sve sjedini i ostaviti da se ohladi. Hladan fil sjediniti sa maslacem. Belanca umutiti sa preostalim šećerom u čvrst šam, pa lagano sjediniti sa čokoladim filom-

- Obruč od kalupa za torte, prečnika 28 cm, staviti na tacnu, pa slagati piškote, koje prethodno umočimo u mleko pomešano sa rumom, samo sa jedne strane. Piškote složiti okolo i na dno kalupa.


- Zatim izručiti polovinu fila, pa preostale piškote izlomiti i staviti preko.


- Sipati preostali fil i poravnati.


- Ostaviti u frižider da se stegne, pa premazati umućenim šlag kremom od čokolade.

уторак, 1. новембар 2016.

KARFIOL I ŠARGAREPA - ZIMNICA


Potrebno:

- 1 kg karfiola
- 400 g šargarepe
- 2 limuna
- 4 lovorova lista
- 2 kašike soli
- 2 kašike šećera
- 1 kašika bibera u zrnu
- 2 dl sirćeta
- 1 l vode za rastvor+ 2 l vode za kuvanje povrća


Priprema:

- Povrće meriti očišćeno. Karfiol odvojiti na manje cvetiće i oprati hladnom vodom. Šargarepu očistiti, oprati i iseckati na tanke kolutove.

- U šerpu sipati 2 l vode i dodati limun isečen na kolutove. Staviti da provri, pa dodati očišćeno povrće i od momenta vrenja, kuvati 4 minuta. Nakon toga, povrće izvaditi u cediljku i ostaviti da se ohladi.

- Tegle ubaciti u rernu zagrejanu na 50 stepeni i ostaviti pola sata. Zatim izvaditi i puniti sa povrćem.

- Vodu, sirće, so, lovorov list i biber pomešati i staviti da provri. Zatim vrućim rastvorom nalivati tegle. Pokriti ih ubrusom i ostaviti tako da prenoće. Sutradan, ako je potrebno, doliti još rastvora, zatvoriti tegle i ostaviti na hladnom i tamnom mestu da stoje mesec dana. Nakon toga, zimnica je spremna za upotrebu.

недеља, 30. октобар 2016.

MUSAKA SA BELIM MESOM I ŠAMPINJONIMA






Potrebno:

- 700 g krompira
- 1 pileće belo meso
- senf
- 2 jajeta
- 500 ml neutralne pavlake
- ulje
- biber
- biljni začin
- 400 g šampinjona

Priprema:

- Krompir oljuštiti i staviti da se kuva 10 minuta. Prohladiti, pa iseckati na kockice, preliti sa dve kašike ulja i začiniti. Staviti u odgovarajući pleh.

- Belo meso iseckati na kockice, premazati sa senfom, začiniti i propržiti par minuta na vrelom tiganju. Staviti preko krompira.

- U tiganju u kojem se pržilo meso dodati šampinjone iseckane na tanke listiće i pržiti dok ne ispari sva voda koju su šampinjoni pustili. Rasporediti ih preko mesa.

- Umutiti jaja, pa umešati neutralnu pavlaku i preliti preko svega. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 45 minuta.


среда, 12. октобар 2016.

KOKOS BAJADERA















Potrebno:

- 500 g mlevenog keksa
- 200 g kokos brašna
- 250 g šećera
- 2 dl mleka
- 1 kesica vanilin šećera
- 1,5 kašika ruma
- 250 g margarina

Glazura:

- 200 g čokolade za kuvanje
- 6 kašika ulja

Priprema:

- Keks i kokos pomešati. Mlleko, margarin, šećer i vanilin šećer staviti na ringlu da se otopi. Zatim otopljenu smesu preliti preko keksa i kokosa, pa mešati varjačom. Dodati rum, i dobro sve sjediniti. Pleh približnih dimenzija 25x30 namazati uljem, pa izručiti smesu i poravnati.

- Čokoladu otopiti, pa pomešati sa uljem i preliti preko kolača. Ostaviti u frižider da se dobro stegne. Oštar, tanak nož potapati u vrelu vodu, pa seći štanglice.

уторак, 11. октобар 2016.

ARGENTINSKI ĆEVAPI



Potrebno:

- 500 g mlevenog mesa
- 500 g krompira
- 1 glavica crnog luka
- 2 češnja belog luka
- 3 jajeta
- so
- biber
- brašno
- prezla

Priprema:

- Krompir skuvati, ohladiti, pa izrendati. Dodati  mesu, začiniti po ukusu sa soli i biberom. Dodati tri žumanceta, sitno seckan crni i beli luk. Sve dobro sjediniti i oblikovati ćevape. Zatim ih uvaljati prvo u brašno, pa u razmućena belanca i na kraju u prezle. Pržiti na vrelom ulju i vaditi na papirni ubrus da upiju višak masnoće. Služiti toplo uz priloge po želji.


понедељак, 10. октобар 2016.

SLANA PITA


Potrebno za testo:

- 800 g brašna (plus za posipanje)
- 3 dl mleka
- 150 ml ulja
- 150 ml vode
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 1 kocka kvasca

Fil:

- 100 g sira
- 4 žumanceta
- 125 g maslaca
- semenke za posipanje

Premaz:

- 1 žumance
- 3 kašike mleka

Priprema:

- U mlakom mleku izmrviti kvasac sa šećerom. Sjediniti vodu, ulje i so, pa dodati kvasac. Sa brašnom zamesiti testo i ostaviti da nadođe. Nadošlo testo podeliti na pet delova. Svaki deo razviti na veličinu pleha približnih dimenzija 25x35. Prvi deo staviti na prethodno podmazan pleh, pa premazati sa omekšalim maslacem. Razviti drugi deo, pa staviti preko prvog i takođe premazati maslacem. Razviti treći deo, pa premazati filom (sjediniti sir i žumanca). Razviti četvrti deo i opet premazati maslacem. Razviti i peti deo, pa ga premazati sa razmućenim žumancetom i mlekom. Iseći pitu na kocke željene veličine. Po želji posuti semenkama i ostaviti na pola sata. U međuvremenu rernu zagrejati na 180 stepeni i peći pitu oko 30 minuta.


понедељак, 12. септембар 2016.

PLAZMA TORTA


Potrebno:


- 600 g plazma keksa
- 24 jaja
- 24 kašike šećera
- 300 g šećera
- 3 kašičice praška za pecivo
- 200 g čokolade za kuvanje
- 12 dl mleka
- 4 pudinga sa ukusom slatke pavlake
- 10 kašika šećera
- 500 g malsaca
- 4 kesice šlag krema od vanile+ mleko

Priprema:

- Umutiti 8 belanaca uz postepeno dodavanje 8 kašika šećera u čvrst sneg. Ručno umešati 8 kašika plazma keksa i 1 kašičicu praška za pecivo. Smesu sipati u kalup prečnika 28 cm koji obložimo papirom za pečenje. Rernu zagrejati na 200 stepeni, pa kada ubacimo koru smanjiti na 150 stepeni i peći oko 15 minuta. Na isti način pripremiti još dve kore. Ostaviti zajedno sa papirom da se ohlade.


- Žumanca i šećer umutiti dok ne pobele, pa staviti na paru da se kuva oko 20 minuta. Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne istopi. Ostaviti da se ohladi.

- Puding, 10 kašika šećera i 2 dl mleka razmutiti da nema grudvica, a ostatak mleka staviti da prokuva. U provrelo mleko sipati puding i skuvati. Ostaviti da se ohladi.

- U ohlađena žumanca sa čokoladom umešati maslac i dobro sjediniti. Zatim dodati ohlađen puding i umutiti da se sve lepo sjedini. Dodati ostatak plazma keksa, sjediniti i ostaviti na sat vremena u frižider pre filovanja.

- Šlag krem pripremiti prema uputstvu.

- Filovati tortu: Kora, fil, šlag krem, kora, fil, šlag krem, poslednja kora i na vrh opet fil, pa šlag krem. Tortu dekorisati po želji.


петак, 15. јул 2016.

MEKIKE SA SIROM


Potrebno:

- 200 g sira
- 150 ml mleka
- 250 ml jogurta
- 50 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 kocka kvasca
- 550 g brašna


Priprema:

- U mlakom mleku rastopiti kvasac sa kašičicom šećera. Zatim dodati ulje, jogurt, so i sa brašnom zamesiti testo. Ostaviti da naraste. Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu, pa ga razviti u pravougaonik. Iseći na 10-12 delova.


- Svaki deo dodatno istanjiti oklagijom i premazati sirom.


- Potom prekolopiti po dužini i pritisnuti prstima da se krajevi zalepe.


- Krajeve preklopiti jedan prema drugom i opet pritisnuti prstima da se zalepe.


- Okrenuti preklopljenu stranu na sto, pa blago istanjiti oklagijom. Ostaviti da odstoje petnaestak minuta, pa pržiti u vrelom ulju. Pržene mekike vaditi na papirni ubrus da upiju višak masnoće, zatim poslužiti tople.

среда, 22. јун 2016.

KIFLICE SA SALOM- SALNJACI


Potrebno:

- 500 ml mleka
- 1 kocka kvasca
- 2 žumanceta
- 2 kašičice šećera
- oko 800 g brašna
- 300 g sala
- pekmez po izboru
- šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U mlako mleko izmrviti kvasac i dodati šećer. Nakon petnaest minuta dodati žumanca i uz postepeno dodavanje brašna, zamesiti srednje mekano testo. Ostaviti da se udupla. Zatim nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i premesiti. Razviti tanko, pa polovinu testa  premazati sa salom. Preklopiti dva puta i ostaviti da odmori petnaest minuta. Ponoviti postupak još dva puta. Nakon toga, testo razviti, pa iseći na kvadratiće. Na svaki kvadratić staviti po kašičicu pekmeza i uviti u rolnicu. Složiti uvijene salnjake na pleh obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 25 minuta.Kada se malo prohlade, posuti šećerom u prahu.


субота, 18. јун 2016.

MAFINI SA VIŠNJAMA


Potrebno:

- 1 jaje
- 50 ml ulja
- 250 ml mleka
- 80 g šećera
- 250 g oštrog brašna
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- oko 100 g višanja

- Priprema:

- Rernu zagrejati na 180 stepeni. Pomešati brašno sa praškom za pecivo. Posebno sjediniti jaje, mleko, ulje, šećer i vanilin šećer i izmiksati. Dodati brašno sa praškom za pecivo i sve sjediniti. Puniti kalup za mafine, pa po vrhu blago utisnuti po četiri-pet višanja na svaki mafin. Peći oko 20 minuta. Ohlađene mafine po želji posuti šećerom u prahu.


петак, 17. јун 2016.

GRIZ KOLAČ SA VIŠNJAMA


Fil sa višnjama:

- 500 g očišćenih višanja
- 600 ml vode
- 150 g griza
- 180 g šećera

Vanila fil:

- 2 pudinga od vanile
- 4 kašike šećera
- 600 ml mleka
- 2 vanilin šećera
- 250 g margarina
- 200 g šećera u prahu
- oko 150 g četvrtastog keksa
- šlag za dekoraciju

Priprema:

- Za fil od višanja staviti vodu da prokuva. Zatim sipati griz i uz neprekidno mešanje kuvati da se zgusne. Potom dodati šećer i višnje i kuvati još dva do tri minuta. U pleh veličine 23x33 složiti četvrtasti keks da pokrije dno, pa preko keksa izručiti vruć fil od višanja. Ostaviti da se ohladi.


- Puding i šećer razmutiti sa malo mleka, a ostatak mleka staviti da provri. Zatim u provrelo mleko sipati puding i skuvati. Pokriti providnom folijom da se ne stvori korica i ostaviti da se potpuno ohladi. Margarin umutiti sa šećerom u prahu, pa sjediniti sa ohlađenim pudingom. Rasporediti preko fila od višanja. Na kraju kolač premazati sa šlagom i dobro ohladiti. Najbolje da prenoći da bi keks omekšao.

уторак, 14. јун 2016.

PUNJENE TIKVICE


Potrebno:

- 5 tikvica
- 500 g mlevenog mesa
- 200 g polukuvanog pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 1 svež paradajz
- 1/2 kašičice sušenog bosiljka
- po ukusu so i biber
- 2 dl neutralne pavlake
- 2 dl kisele pavlake
- 200 g kačkavalja
- sveže peršunovo lišće
- 1,5 dl vode

Priprema:

- Na malo ulja izdinstati sitno seckani crni luk. Dodati mleveno meso i na jačoj temperaturi pržiti desetak minuta. Zatim dodati oljušten i sitno iseckan paradajz, 1,5 dl vode i začine (po ukusu so, biber, seckano peršunovo lišće, sušeni bosiljak...). Krčkati dok sva tečnost ne ispari. Potom dodati polukuvan pirinač, promešati i skloniti sa vatre.
- Tikvice oljuštiti, oprati, preseći na pola po dužini i izdubiti kašikom.


- Složiti u podmazan pleh i napuniti filom od mesa.


- Preko mesa sipati neutralnu pavlaku.


- Ubaciti tikvice u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći 30 minuta.

- Kiselu pavlaku pomešati sa narendanim kačkavaljem, pa nakon pola sata pečenja, tikvice izvaditi iz rerne i na svaku staviti po malo pavlake pomešane sa rendanim kačkavaljem.


- Zatim vratiti u rernu i peći još oko pola sata, odnosno dok ne dobije zlatno smeđu boju.


недеља, 29. мај 2016.

ŠNICLE U SOSU OD PAVLAKE I SENFA


Potrebno:

- 600 g šnicle (svinjske, teleće...)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica mešavine začina
- 2 kašičice senfa
- 1 glavica crnog luka
- 2 dl mleka
- 200 g pavlake
- 1,5 kašika brašna

Priprema:

- Šnicle tanko iseći i blago izlupati čekićem za meso. Začiniti i premazati kašičicom senfa. Ostaviti da odstoje najmanje pola sata. Zatim na zagrejanom ulju pripremljene šnicle ispržiti sa svih strana dok blago ne porumene, pa dodati sitno seckanu glavicu crnog luka i naliti malo vode. Krčkati oko 45 minuta uz povremeno dodavanje vode, dok šnicle ne omekšaju.
- U međuvremenu razmutiti brašno u hladnom mleku, da nema grudvica, dodati pavlaku, kašičicu senfa i malo soli i bibera, pa sve sjediniti.
- Gotove šnicle izvaditi iz tiganja, pa u isti dodati mešavinu mleka, brašna i pavlake i mešati dok ne počne da vri. Potom vratiti šnicle i kratko kuvati, najduže minut, dok se šnicle ne povežu sa sosom. Služiti toplo uz priloge i salatu po želji.


субота, 28. мај 2016.

RIGO JANČI


Kora:

- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 6 kašika oštrog brašna T-400
- 2 kašike kako praha
- 2 kašike vode

Fil:

- 500 ml slatke pavlake
- 250 g čokolade za kuvanje
- 0,5 dl mleka
- 1 kesica želatina

Glazura:

- 100 g čokolade za kuvanje
- 3 kašike ulja

Priprema:

- Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti u čvrst sneg sa 4 kašike šećera. Žumanca i 4 kašike šećera umutiti dok ne pobele, pa dodati kakao, vodu i brašno. Ručno sjediniti sa belancima. Smesu izručiti u kalup (26 cm) obložen papirom za pečenje, pa peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 25 minuta. Ohladiti koru, pa je preseći na pola.


- Umutiti slatku pavlaku, ako je slatka pavlaka nezaslađena dodati 5 kašika šećera u prahu, a ako je zaslađena nije potrebno dodatno sladiti, pa dodati otopljenu čokoladu. Dodati mleko i sjediniti. Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode i kada nabubri, otopiti, pa dodati slatkoj pavlaci i dobro sjediniti mikserom. Filovati kore i ostaviti da se ohladi u frižideru.


- Čokoladu i ulje otopiti, pa preliti preko kolača.

PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...