субота, 23. мај 2015.

RAFAELO KOCKE SA JAGODAMA


Sastojci

Kora:

- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 2 kašike brašna
- 100 g kokos brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
-3 dl mleka

Voćni fil:

- 500 g jagoda
- 200 g šećera
- 2 pudinga od jagode
- 250 ml vode

Žuti fil:

- 500 ml mleka
- 5 kašika gustina
- 5 žumanaca
- 2 vanilin šećera
- 7 kašika šećera
- 200 g maslaca
- 100 g šećera u prahu

- 200 g šlaga

Priprema:

Belanca umutiti u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Zatim, varjačom, umešati brašno, kokos brašno i prašak za pecivo. Pleh veličine 22x33 podmazati sa malo ulja i posuti sa malo brašna. Sipati pripremljenu smesu, poravnati i ubaciti u rernu  zagrejanu na 180 stepeni. Peći petnaestak minuta. Vrelu koru preliti hladnim mlekom. Ostaviti sa strane da se hladi i upije mleko.


Jagode blago usitniti blenderom, pa pomešati sa šećerom i staviti da se kuva pet minuta. Puding i kašiku šećera razmutiti sa malo vode, a ostatak vode sipati u jagode. Kada provri sipati razmućeni puding i svo vreme mešajući, kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se prohladi, pa sipati preko kore i ostaviti da se dobro stegne i ohladi.


Žumanca, gustin, vanilin šećer i šećer razmutiti sa malo mleka, a ostatak mleka staviti da prokuva. Zatim u provrelo mleko zakuvati razmućena žumanca i uz neprekidno mešanje kuvati dok se ne zgusne. Potpuno ohladiti. Maslac penasto umutiti sa šećerom u prahu, pa mu dodavati kašiku po kašiku fila, neprekidno muteći. Sipati preko prethodne smese.


Umutiti šlag i premazati preko kolača. Ostaviti u frižider da se dobro ohladi do posluženja.

недеља, 17. мај 2015.

KARAMEL ROLAT


Potrebno je:

- 1 list oblatne

Karamel fil:

- 100 g šećera
- 175 ml vode
- 150 g mlevenog keksa

Beli fil:

- 100 g šećera
- 100 g maslaca
- 3 kašike vode
- 100 g mleka u prahu
- 4 pune kašike kokos brašna

Priprema:


Šećer staviti na blagu vatru da se karamelizuje. Kada postane karamel, dodati vodu i kuvati oko dva minuta, odnosno dok se karamel ne otopi. Odmah potom umešati keks i premazati preko lista oblatne.

Maslac, šećer i vodu staviti na ringlu da se rastopi. Skloniti sa vatre, pa umešati mleko u prahu i kokos brašno.Sačekati da se prohladi, par minuta, pa premazati preko karamel fila.

Ostaviti premazano da se hladi još par minuta, pa pažljivo uviti rolat.

Rolat umotati u foliju i ostaviti na par sati u frižider, da se dobro ohladi i stegne.

четвртак, 14. мај 2015.

KOKOS ROLAT



Potrebno je za tamni deo:

- 250 g mlevenog keksa
- 100 g čokolade za kuvanje
- 150 g šećera
- 1,5 dl mleka

Potrebno je za svetli deo:

- 125 g maslaca
- 150 g šećera u prahu
- 100 g kokos brašna

Priprema:

Istopiti čokoladu, pa je izmešati sa keksom, šećerom i mlekom i sve dobro sjediniti. Smesu rastanjiti na celofanu u obliku pravougaonika.

Penasto umutiti maslac sa šećerom u prahu, pa dodati kokos i dobro sjediniti. Rastanjiti preko tamnog dela i uviti u rolat. Ostaviti u frižider da se dobro ohladi.

GRIZ KOLAČ


Potrebno je:

- 1 kesica soka u prahu (ukus punč, malina, jagoda...)
- 1 l vode
- 400 g šećera
- 200 g griza
- 8 dl mleka
- 2 kesice pudinga od vanile
- 250 g šećera
- 125 g maslaca ili margarina
- 1 kesica šlaga+mleko za šlag

Priprema:


Kesicu soka rastvoriti u jedan litar vode, dodati 400 g šećera i staviti na ringlu da prokuva. Zatim u provreli sok i šećer zakuvati 200 g griza, postepeno dodavati i mešati neprekidno dok se ne zgusne. Pleh (25x40) nakvasiti vodom, pa izručiti gotovu smesu i poravnati.


U 6 dl mleka dodati 200 g šećera, pa staviti da prokuva. Dva pudinga pomešati sa 50 g šećera i 2 dl mleka, pa zakuvati u provrelo mleko. Mešati neprekidno dok se ne zgusne. Ohladiti potpuno, pa sjediniti sa maslacem. Sipati preko prethodne smese.


Kolač ostaviti da se dobro ohladi, pa ga premazati sa šlagom.


Meni je ova kombinacija ukusa soka i pudinga najlepša, ali na primer, može se kombinovati sok ukus narandža, a puding od jagode i slično.

среда, 13. мај 2015.

TROUGLOVI SA ŠUNKARICOM



Potrebno je:

- 200 g brašna
- 250 g sira za pite i gibanice
- 250 g margarina
- 1 kašičica soli
- 200 g šunkarice
- 1 jaje

Priprema:


Zamesiti testo od brašna, sira, margarina i soli. Ostaviti u frižider na šest sati. Zatim testo razviti na debljinu, otprilike pola centimetra, iseći na kvadratiće i na svaki staviti komad šunkarice.


Svaki kvadratić preklopiti u trougao i složiti na pleh obložen papirom za pečenje. Premazati umućenim jajetom i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200 stepeni dok ne porumene.
Fil može da se kombinuje, pa tako može pored šunkarice da se doda feta sir ili da bude samo feta sir, kako ko voli.

PEKARSKI BUREK


Potrebno je:

- 500 g kora za pitu
- 400 g feta sira
- 250 ml vode
- 125 ml ulja
- so po ukusu

Priprema:

Pomešati vodu i ulje i posoliti po ukusu. Količinu soli prilagoditi slanoći sira. U podmazanu okruglu tepsiju staviti dve kore, tako da polovina svake kore prelazi izvan tepsije. Ostatak kora podeliti u grupe od po tri kore. Uzeti prve tri kore i gužvati ih tako da lepo stanu u tepsiju. Poprskati sa mešavinom ulja, vode i soli, koju svaki put promešamo i posuti izmrvljenim sirom. Ponavljati postupak do poslednje tri kore. Prvu od poslednje tri kore zgužvati u tepsiji, poprskati, zatim zgužvati drugu koru, pa opet poprskati. Zgužvati i poslednju koru, poprskati, posuti izmrvljenim sirom, pa pokriti sa korama koje su izlazile van tepsije. Poprskati i ubaciti u rernu na 180 stepeni, dok ne porumeni.

MEKIKE SA JOGURTOM


Potrebno je:

- 700 g brašna
- 2 jajeta
- 2 dl jogurta
- 3 kašike pavlake
- 1,5 dl mleka
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica soli

Priprema:

Sve sastojke sjediniti i umesiti meko testo. Mesiti nekoliko minuta, pa ga izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti na oko pola centimetra debljine. Seći na kocke, pa svaku kocku zaseći po sredini. Pržiti u vrelom ulju, na srednjoj temperaturi. Pržene mekike vaditi na papirni ubrus. Mekike moraju da se prže u dosta ulja, da plivaju kao krofne.

понедељак, 11. мај 2015.

LENJA PITA


Potrebno je:

- 2 žumanceta
- 200 g šećera
- 150 g masti
- 1 dl mleka
- 370 g brašna
- oko 400 g jabuka ili višanja
- šećer u prahu za posipanje

Priprema:


Umutiti mast sa šećerom, pa dodati žumanca, mleko i sa brašnom zamesiti testo koje se odvaja od ruku. Podmazati pleh sa malo masti (20x30), pa testo podeliti na dva jednaka dela. Prvi deo razvući na dno pleha, rasporediti voće (oceđene višnje ili rendane jabuke), posuti sa malo šećera, pa rastanjiti drugi deo testa preko voća i lepo upakovati krajeve. Staviti da se peče u rernu zagrejanu na 220 stepeni, oko 35-40 minuta, odnosno dok ne porumeni. Ohlađen kolač iseći i posuti šećerom u prahu.

субота, 9. мај 2015.

SLANE POGAČICE SA KROMPIROM



Potrebno je:

- 1 kg brašna
- 500 g krompira
- 250 g maslaca
- 70 g masti
- 1 kocka kvasca
- 1 celo jaje
- 1 žumance
- 1 šolja mleka
- 3 kašičice soli

Premaz:

- 1 jaje
- susam za posipanje

Priprema:


Krompir skuvati i propasirati. Kvasac rastopiti u šolji mlakog mleka. Penasto umutiti maslac, dodati mast, jaje, žumance, pasiran krompir, so, nadošli kvasac i sa oko 600 g zamesiti testo. Pokriti folijom i ostaviti u frižider na pet sati. Nakon toga, na pobrašnjenoj podlozi, premesiti testo uz dodavanje brašna po potrebi. Razviti ga oklagijom na oko jedan centimetar debljine i vaditi modlicom pogačice, pa ih slagati na pleh obložen papirom za pečenje. Premazati pogačice umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u rerni zagrejanoj na 250 stepeni, dok ne porumene.

KAKAO GRIZ PITA



Potrebno za koru:

- 100 g masti
- 1 jaje
- 3 kašike meda
- 2 kašike kakao praha
- 50 ml mleka
- 270 g brašna
- 1 ravna kašičica sode bikarbone

Potrebno za fil:

- 500 ml mleka
- 4 kašike šećera
- 4 kašike griza
- 50 g bele čokolade

- Priprema:


Brašno pomešati sa sodom bikarbonom, a u drugoj posudi sjediniti mikserom mast, jaje, med, kakao i mleko. Zatim postepeno dodavati brašno i mutiti, pa nastaviti mesiti rukom, dok se ne dobije ujednačeno meko testo. Podeliti na dva jednaka dela.


Mleko i šećer staviti da kuva, pa kada prokuva dodavati postepeno griz, neprestano muteći žicom. Kuvati dok se ne zgusne, skloniti sa ringle i ubaciti izlomljenu čokoladu. Mešati dok se čokolada ne istopi.

Iseći papir za pečenje na veličinu pleha 20x30, dva komada. Razvući prvu polovinu testa, izbockati ga viljuškom i prebaciti u pleh. Na prvu koru rasporediti fil i poravnati. Drugu koru razvući na papiru za pečenje, pa poklopiti preko fila, tako da papir za pečenje bude gore, pa ga polako skinuti. Malo poravnati i upakovati krajeve, pa ubaciti u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Peći oko 15 minuta. Ostaviti da se ohladi, pa staviti u fižider da prenoći. Posuti šećerom u prahu ili otopljenom čokoladom.

ŠAMPITA


Potrebno za koru:

- 7 žumanaca
- 100 g šećera
- 70 ml mleka
- 70 ml ulja
- 100 g brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo

Potrebno za šam:

- 500 g šećera
- 1 dl vode
- 7 belanaca
- prstohvat soli

Glazura:

- 100 g čokolade za kuvanje
- 2 kašike ulja

Priprema:

Žumanca i šećer mutiti dok ne pobele. Dodati mleko, ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sve sjediniti i izručiti u podmazan i brašnom posut pleh (20x30). Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 10-15 minuta, najbolje proveriti čačkalicom jer vreme varira od rerne do rerne.

Staviti vodu i šećer na tihu vatru, da se šećer otopi i kuvati dok ne krenu mehurići. Umutiti belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg, pa im dodavati sirup u tankom mlazu, neprekidno muteći. Kada ste sipali sav sirup, mutiti još petnaest minuta.
Umućen šam naneti preko kore, pa vratiti u rernu, na najduže pet minuta, da se formira korica. Ohladiti na sobnoj temperaturi, pa staviti u frižider da se ohladi do posluženja.
Hladnu šampitu iseći i preliti sa čokoladom koju otopimo sa uljem.


петак, 8. мај 2015.

PUNJENI ŠAMPINJONI


Potrebno je:

- 1 manja glavica crnog luka
- 1 manji paradajz
- 500 g šampinjona
- 1 paprika babura
- 2 kašike prezle
- 50 g biljnog sira
- 1 dl vode

Priprema:

Šampinjone oprati i očistiti, pa im odstraniti stabljike i izdubiti ih. Crni luk, papriku i paradajz sitno iseckati. Biljni sir iseći na manje listiće.
Na malo ulja izdinstati luk, papriku i paradajz, oko 10 minuta. Dodati vodu i pustiti da provri. Zatim dodati prezlu, sloniti sa ringle i sve dobro promešati.
Pripremljene šampinjone složiti na pleh obložen papirom za pečenje i napuniti pripremljenom smesom. Na svaku pečurku staviti listiće sira.
Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta.

четвртак, 7. мај 2015.

POSNA ŠVARCVALD TORTA


Potrebno za kore:

- 3 čaše vode
- 2 čaše šećera
- 1 kašičica sode bikarbone
- 20 punih kašika brašna
- 4 kašike kakao praha
- 2 štangle posne rendane čokolade
- 1 kašika mlevenog keksa
- 8 kašika ulja
- 6 kašika džema od kajsija

Potrebno za fil:

- 1 l biljne slatke pavlake
- 300 g posne čokolade
- 250 g posnog margarina
- 200 g šećera u prahu
- 400 g višanja

Glazura:

- 150 g posne čokolade
- 4 kašike ulja
- 100 g posnog šlaga




Priprema:

Za kore pomešati sve sastojke i dobro umutiti mikserom da se sjedine. Kalup prečnika 26 cm obložiti papirom za pečenje. Smesu podeliti na četiri dela i peći četiri korice u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 8-10 minuta.

Za čokoladni fil zagrejati 500 ml slatke pavlake, pa ubaciti izlomljenu čokoladu i mešati da se sjedini.  Ohladiti, pa sjediniti sa margarinom koji je umućen sa šećerom u prahu.

Ostatak slatke pavlake umutiti.

Na tacnu staviti obruč od kalupa, staviti prvu koru, malo poprskati sa sokom od oceđenih višanja, premazati čokoladnim filom, posuti višnjama, premazati umućenom slatkom pavlakom, staviti drugu koru i ponoviti postupak filovanja. Staviti treću koru, filovati na isti način kao prethodne, poklopiti četvrtom korom i ostaviti u frižider da se dobro ohladi.

Za glazuru istopiti čokoladu, pa je pomešati sa uljem i premazati po vrhu torte. Okolo premazati sa šlagom.

RIBLJA ČORBA


Potrebno je:

- 7-8 glavica crnog luka
- 2 veće šargarepe
- 2 korena peršuna
- 1 kg mešane ribe
- 2 limuna
- 1 kašika biljnog začina
- 6 češnjeva belog luka
- 3-4 lista lovora
- oko 20 zrna bibera
- vezica celerovog lišća
- vezica peršunovog lišća
- 1 paprika babura
- 2 ljute paprike
- 1 kašika slatke začinske paprike
- 500 ml paradajz soka
- 2 dl belog vina
- 2 l vode

Priprema:

Ribu za čorbu poprskati sa sokom od pola limuna, posuti kašikom biljnog začina i sa tri češnja izrendanog belog luka. Ostaviti da stoji dva sata.

Sitno iseckati crni luk, 3 češnja belog luka, šargarepu i koren peršuna. Zatim pripremljeno povrće dinstati sve dok potpuno ne omekša, a potom blenderom napraviti kašu.

Pripremljenu kašu naliti sa dve litre vode, dodati lovorov list, biber, sitno seckano celerovo i peršunovo lišće, limun isečen na kolutove, izrendana tri češnja belog luka, papriku očišćenu od peteljki i semenki i slatku začinsku papriku. Kuvati dok ne provri, a onda ubaciti ribu i kuvati sat vremena. Petnaest minuta pre kraja kuvanja dodati paradajz i belo vino. Kada ponovo provri, probati i po ukusu dodati za ljuću čorbu bibera, a za kiseliju još belog vina ili po potrebi soli. Kuvati na tihoj vatri još petnaest minuta.

Skuvanu ribu sam izvadila iz čorbe, odvojila kosti, usitnila i vratila u čorbu.
 

среда, 6. мај 2015.

ПОСТАН КРСНИ ХЛЕБ



Потребно је:

- 800-850 г брашна
- 500 мл киселе воде
- 1 коцка квасца
- 4 кашичице шећера
- 3 кашичице соли
- 9 кашика уља

Премаз:

- 2 дл воде
- 2 кашике брашна

Припрема:



Киселу воду загрејати да буде млака (заменити 1 дл киселе воде, за 1 дл освештане воде). У 1 дл воде растопити квасац са шећером. У брашно додати со, уље и надошли квасац, па замесити тесто. Оставити да се удупла. Надошло тесто премесити, па обликовати хлеб по жељи. Ставити у подмазан калуп и оставити да нарасте. Када је хлеб нарастао, премазати га са 2 дл воде и 2 кашике брашна које смо прокували. Лепити украсе и пећи на 180 степени, 1 сат, покривено фолијом. Након тога, склонити фолију, појачати температуру рерне на 200 степени  и оставити да хлеб порумени.


Украси с праве од мешавине пшеничног и скробног брашна у односу 1:1, мало соли и са водом замесити тврђе тесто.

субота, 2. мај 2015.

PROJICE SA FETA SIROM



Potrebno je:

- 2 jajeta
- 1 čaša kukuruznog brašna
- 1 čaša pšeničnog brašna
- 1,5 čaša jogurta
- 1 kašičica praška za pecivo
- 200 g feta sira
- 1/2 čaše ulja
- na vrh noža soli

Napomena: mera je čaša od 2 dl.

Priprema:

Umutiti jaja, dodati ulje i jogurt, promešati, pa dodati kukuruzno i pšenično brašno u koje smo umešali prašak za pecivo i so. Sjediniti smesu, pa izmrviti sir i sve umutiti mikserom. Sipati u kalupe za projice do 2/3 visine i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 25-30 minuta.

U ovo osnovno testo, po izboru se može naseckati šunka, kulen, čajna itd.

петак, 1. мај 2015.

MOSKVA ŠNIT



Potrebno za kore (x4):

- 4 belanceta
- 4 kašike šećera
- 1 kašika brašna
- 6 kašika mlevenih oraha
- 1 kašika mlevenih lešnika

Potrebno za fil:

- 16 žumanaca
- 12 kašika šećera
- 1 puding od vanile
- 500 ml mleka
- 1 kašika gustina
- 250 g maslaca

Još:

- 500 ml slatke pavlake
- 500 g višanja
- 1 konzerva ananasa
- 150 g pečenih seckanih lešnika

Priprema:




Umutiti 4 belanceta, pa im postepeno dodavati 4 kašike šećera, neprekidno muteći, dok se ne dobije gust šam. Zatim dodati kašiku brašna, mlevene orahe i lešnike. Sjediniti smesu varjačom. Izručiti u kalup obložen pek papirom. Količina odgovara veličini kalupa prečnika 28 cm ili  pleh veličine 23x33. Koru peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 12 minuta. Napraviti još tri ovakve kore.


Žumanca i šećer dobro umutiti, pa im dodati gustin i puding, prethodno razmućene sa 1,5 dl mleka. Ostatak mleka staviti da prokuva, pa zakuvati žumanca. Na blagoj vatri kuvati uz neprekidno mešanje. Fil potpuno ohladiti, pa ga sjediniti sa umućenim maslacem.
Umutiti slatku pavlaku i filovati tortu.
Prvo staviti koru, zatim fil, onda složiti višnje i posuti seckanim lešnicima, pa premazati sa slatkom pavlakom. Staviti drugu koru, premazati filom, složiti ananas, posuti seckanim lešnicima, premazati slatkom pavlakom, pa poklopiti trećom korom. Ponovo fil, višnje, ananas, lešnici, slatka pavlaka i poklopiti četvrtom korom.
Tortu ukrasiti po želji.

PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...