четвртак, 7. мај 2015.

RIBLJA ČORBA


Potrebno je:

- 7-8 glavica crnog luka
- 2 veće šargarepe
- 2 korena peršuna
- 1 kg mešane ribe
- 2 limuna
- 1 kašika biljnog začina
- 6 češnjeva belog luka
- 3-4 lista lovora
- oko 20 zrna bibera
- vezica celerovog lišća
- vezica peršunovog lišća
- 1 paprika babura
- 2 ljute paprike
- 1 kašika slatke začinske paprike
- 500 ml paradajz soka
- 2 dl belog vina
- 2 l vode

Priprema:

Ribu za čorbu poprskati sa sokom od pola limuna, posuti kašikom biljnog začina i sa tri češnja izrendanog belog luka. Ostaviti da stoji dva sata.

Sitno iseckati crni luk, 3 češnja belog luka, šargarepu i koren peršuna. Zatim pripremljeno povrće dinstati sve dok potpuno ne omekša, a potom blenderom napraviti kašu.

Pripremljenu kašu naliti sa dve litre vode, dodati lovorov list, biber, sitno seckano celerovo i peršunovo lišće, limun isečen na kolutove, izrendana tri češnja belog luka, papriku očišćenu od peteljki i semenki i slatku začinsku papriku. Kuvati dok ne provri, a onda ubaciti ribu i kuvati sat vremena. Petnaest minuta pre kraja kuvanja dodati paradajz i belo vino. Kada ponovo provri, probati i po ukusu dodati za ljuću čorbu bibera, a za kiseliju još belog vina ili po potrebi soli. Kuvati na tihoj vatri još petnaest minuta.

Skuvanu ribu sam izvadila iz čorbe, odvojila kosti, usitnila i vratila u čorbu.
 

Нема коментара:

Постави коментар

PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...