Potrebno za koru:
- 7 žumanaca
- 100 g šećera
- 70 ml mleka
- 70 ml ulja
- 100 g brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
Potrebno za šam:
- 500 g šećera
- 1 dl vode
- 7 belanaca
- prstohvat soli
Glazura:
- 100 g čokolade za kuvanje
- 2 kašike ulja
Priprema:
Žumanca i šećer mutiti dok ne pobele. Dodati mleko, ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sve sjediniti i izručiti u podmazan i brašnom posut pleh (20x30). Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 10-15 minuta, najbolje proveriti čačkalicom jer vreme varira od rerne do rerne.
Staviti vodu i šećer na tihu vatru, da se šećer otopi i kuvati dok ne krenu mehurići. Umutiti belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg, pa im dodavati sirup u tankom mlazu, neprekidno muteći. Kada ste sipali sav sirup, mutiti još petnaest minuta.
Umućen šam naneti preko kore, pa vratiti u rernu, na najduže pet minuta, da se formira korica. Ohladiti na sobnoj temperaturi, pa staviti u frižider da se ohladi do posluženja.
Hladnu šampitu iseći i preliti sa čokoladom koju otopimo sa uljem.
Нема коментара:
Постави коментар