четвртак, 3. децембар 2015.

SARMA


Potrebno je:

- 1 kg mlevenog mesa
- 50 g pirinča
- 2,5-3 kg prokole
- 150 g dimljene slanine
- 200 g dimljnih rebara
- 1 kašičica biljnog začina
- 1 kašičica slatke začinske paprike
- 3-4 lista lovora
- 2 glavice crnog luka
- 3 češnja belog luka

Priprema:

- Na malo ulja izdinstati sitno seckani crni luk, pa dodati meso i sitno seckani beli luk. Dinstati na srednjoj temperaturi dvadesetak minuta. Začiniti, skloniti sa vatre, umešati pirinač i ostaviti da se prohladi.


- Odvojiti listove kupusa, pa odseći korenasti deo lista. Puniti svaki list sa filom, pa uvijati sarmu. Na dno lonca složiti manje listove kupusa, pa ređati uvijenu sarmu. Preko prvog složenog reda, staviti komade slanine, lovorov list, pa ponovo složiti uvijenu sarmu. Zatim staviti dimljena rebra i opet red sarme. Na kraju sarmu pokriti listovima kupusa, naliti vodom i staviti na tihu vatru da se krčka dva sata.


- Sarmu po želji zapržiti: na malo ulja dodati kašiku brašna, propržiti, pa dodati kašičicu slatke začinske paprike, izmešati i preliti preko sarme.


среда, 2. децембар 2015.

POSNA PIZZA


Za testo:

- 3,5 dl tople vode
- 3 kašike ulja
- 1 kocka kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- oko 400 g brašna

Za fil:

- 200 g biljnog sira
- 400 g šampinjona
- po izboru kečap ili paradajz
- origano

Priprema:
- U mlakoj vodi rastopiti kvasac sa kašičicom šećera. Ostaviti da stoji petnaest minuta. Zatim dodati ostale sastojke i sa brašnom zamesiti srednje mekano testo. Ostaviti da se udupla, pa premesiti i podeliti na dva jednaka dela. Količina testa je dovoljna za dva velika pleha (od rerne). Razvući testo na podmazanom plehu, posuti kečapom ili paradajzom, šampinjonima iseckanim na tanke listiće i izrendanim sirom. Peći u rerni zagrejanoj na 250 stepeni, oko petnaest minuta. Pečenu picu posuti origanom.


понедељак, 23. новембар 2015.

MINI PIZZE


Potrebno za testo:

- 3 dl mleka
- 700 g brašna
- 1 dl ulja
- 1 kocka kvasca (40 g)
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli

Potrebno za premaz:

- 250 g maslaca ili margarina
- 1 čaša pavlake (180 ml)
- 2 žumanceta

Još pripremiti:

- oko 300 g salame
- 150 g kačkavalja
- kečap
- origano

Priprema:

- U mlakom mleku rastopiti kvasac sa kašičicom šećera, pa dodati ostale sastojke i zamesiti testo. Ostaviti da naraste, pa ga premesiti i podeliti na tri dela. Svaki deo premazati pripremljenom smesom i posuti sitno seckanom salamom. Uviti u rolat i ostaviti pokriveno da stoji sat vremena.

- Maslac, pavlaku i žumanca sjediniti mikserom, pa premazati rolate.

- Nadošle rolate seći na oko prst debljine, pa slagati na pleh obložen papirom za pečenje. Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni dok blago ne porumene, a pri samom kraju, izvaditi iz rerne i posuti rendanim kačkavaljem i origanom, pa vratiti u rernu na par sekundi.

VIŠNJEVAČA



Potrebno je:

- 1 kg višanja
- 1 kg šećera
- 1 l šljivovice
- 1 limun


- U velikoj tegli pomešati višnje sa šećerom, staviti limun isečen na režnjeve, naliti šljivovicu i dobro zatvoriti. Povremeno mućkati, na svakih par dana, sve dok se šećer ne istopi. Ostaviti da stoji dva meseca i nakon toga procediti i sipati u flaše.

ROĐENDANSKA TORTA


Potrebno za kore:

- 20 belanaca
- 20 kašika šećera
- 4 pudinga od jagode
- 120 g seckanih oraha
- 200 g čokolade za kuvanje

Potrebo za fil:

-20 žumanaca
- 20 kašika šećera
- 8 kašika vode
- 200 g mlevene plazme
- 300 g maslaca
- 400 g šlaga
- 3 dl mleka

Priprema:

- 5 belanaca umutiti sa postepenim dodavanjem pet kašika šećera, pa umutiti čvrst šam. Zatim ručno umešati jedan puding (prah) i sjediniti. 30 g seckanih oraha posuti na dno kalupa (28 cm) obloženim papirom za pečenje, pa rasporediti smesu. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko desetak minuta. Ohlađenu koru premazati sa 50 g rastopljene čokolade i ostaviti da se čokolada stegne. Na isti način pripremiti još tri ovakve kore.

- Žumanca penasto umutiti sa šećerom, pa dodati vodu i mutiti da se sjedini. Kuvati na pari sve dok ne dobije potrebnu gustinu, pa ostaviti da se ohladi. Hladan fil sjediniti sa maslacem i mlevenom plazmom.

- Umutiti šlag sa mlekom. Staviti prvu koru na tacnu, pa premazati sa filom, fil rasporediti na tri jednaka dela. Preko fila premazati šlag, koji takođe treba podeliti na tri dela, prekriti drugom korom, pa ponoviti postupak filovanja. Završiti korom na kraju i ukrasiti po želji.


петак, 20. новембар 2015.

PANJ TORTA



Potrebno za koru:

- 7 jaja
- 7 kašika šećera
- 120 g mlevenih oraha
- 1 kašika oštrog brašna
- 100 g čokolade za kuvanje

Potrebno za fil:

- 4 jajeta
- 250 g šećera
- 250 g maslaca
- 100 g čokolade za kuvanje

Grilijaš:

- 150 g šećera
- 150 g mlevenih oraha

Priprema:

- Od sedam belanaca umutiti čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Zatim dodati žumanca i na kraju umešati mlevene orahe, brašno i rastopljenu čokoladu. Sipati smesu u pleh (od rerne) obložen papirom za pečenje, pa ubaciti u rernu zagrejanu na 200 stepeni i peći desetak minuta. Vruću koru uviti u rolat zajedno sa papirom i ostaviti da se ohladi.

- Umutiti jaja i šećer pa staviti da se kuva na pari. Kada se zgusne fil, ostaviti da se potpuno ohladi. U hladan fil umešati maslac. Od fila odvojiti 1/3, pa u to dodati izlomljeni grilijaš, a u ostatak umešati rastopljenu čokoladu.

- Šećer otopiti na srednjoj temperaturi, pa kada porumeni umešati orahe. Na tanjir podmazan maslacem istresti gotov grilijaš i ostaviti da se ohladi. Hladan grilijaš izlomiti čekićem za meso.

- Rolat pažljivo odmotati i premazati filom sa grilijašom. Odseći krajeve rolata ukoso, pa složiti sa jedne i druge strane rolata. Ostatkom fila u koji smo dodali otopljenu čokoladu, premazati čitav rolat i praviti šare viljuškom.

ZELJANICA




Postupak za kore:

http://umetnostkuvanjabygaga.blogspot.rs/2015/09/tikvenjaca_19.html


Fil:

- 1 kg spanaća
- 1 kg sira za pite
- 4 jajeta
- po potrebi so

Preliv:

- 2 dl vode
- 1/2 kašičice soli
-1/2  kašike ulja


Priprema:

- Spanać očistiti i oprati, pa sitno iseckati. Nema potrebe za termičkom obradom. Pomešati spanać sa sirom i jajima, pa posoliti ukoliko sir nije slan. Razvlačiti kore, filovati i uvijati uz pomoć stolnjaka.


Zatim filovane kore motati u krug i slagati u podmazanu tepsiju.


Pitu ubaciti u rernu zagrejanu na 250 stepeni i peći dok ne porumeni. Pečenu pitu preliti sa prokuvanim prelivom, pa vratiti u rernu da pita upije. Zatim izvaditi i pokriti krpom, da stoji pet minuta do posluženja.


недеља, 8. новембар 2015.

ŠUBARICE


Potrebno za koru:

- 8 jaja
- 200 g šećera
- 250 g brašna
- 2 kašike kakao praha
- 1 kesica praška za pecivo

Potrebno za fil:

- 5 dl mleka
- 5 kašika gustina
- 200 g šećera
- 250 g margarina

Još je potrebno:

- 100 g kokos brašna

Glazura:

- 100 g čokolade za kuvanje
- 1 kašika ulja

Priprema:

- Umutiti žumanca sa šećerom dok ne pobele. Posebno umutiti belanca u čvrst sneg i sjediniti sa žumancima, pa dodati brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo. Sve sjediniti i sipati u pleh (veliki od rerne) obložen papirom za pečenje. Peći na 250 stepeni oko 5-7 minuta.



Kada se kora potpuno ohladi, modlicom vaditi krugove, a onda svaki preseći na pola.

Mleko, šećer i gustin skuvati, pa potpuno ohladiti. Hladnom filu dodati margarin i dobro umutiti da se sjedini. Filovati kolače i tanko premazati sa strane, pa uvaljati u kokos brašno. Na kraju svaku šubaricu premazati sa čokoladom koju rastopimo sa kašikom ulja.


MLEVENO MESO U LISNATOM TESTU


Potrebno:

- 800 g mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 1 belance
- sredina od parčeta hleba natopljena u mleku
- vezica peršunovog lišća
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica biljnog začina
- 400 g sira
- 2 crvene paprike
- 500 g lisnatog testa

Priprema:

- Mleveno meso sjediniti sa sitno seckanim crnim lukom, dodati oceđen hleb, belance, so, biber i začin, pa sve dobro sjediniti. Papriku iseckati na kockice. Lisnato testo, ako je jedna tabla u pitanju, preseći na pola, da se dobiju dva manja rolata, pa rastanjiti oklagijom. Na testo rasporediti meso.


Zatim preko mesa rasporediti sir i na kraju papriku.


Pažljivo urolati i staviti u podmazan pleh. Ponoviti postupak i sa drugim delom testa. Rolate malo zaseći pri vrhu i premazati žumancetom.


Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni petnaest minuta, a onda smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći još 45 minuta.
Rolat je izuzetno ukusan i dekorativan, pa je samim tim pogodan i za predstojeće slavse trpeze.


недеља, 25. октобар 2015.

VOJVOĐANSKA ŠTRUDLA SA SIROM I MAKOM
















                                                                                 
Potrebno za testo:

- 1 kg brašna
- 500 ml mleka
- 2 dcl tople vode
- 1 dcl ulja
- 2 jaja
- 1 kocka kvasca
- 1,5 kašičica soli
- 1,5 kašičica šećera


Fil sa sirom:

- 500 g sira za pite i gibanice
- 2 belanceta

Fil sa makom:

- 500 g maka
- 15 kašika šećera
- 1 šolja mleka ( oko 3 dcl )
- 1 kašičica ulja

Premaz:

- 2 žumanceta
- 2 kašike mleka

Priprema:

- U mlako mleko izmrviti kvasac i dodati šećer. Ostaviti da stoji deset minuta. Zatim dodati ostale sastojke i sa brašnom zamesiti meko testo. Ostaviti da se udupla. Zatim testo premesiti, izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na četiri dela. Svaki deo razviti u pravougaonik i filovati.

- Sir razmuti sa belancima, po ukusu posoliti i premazati razvijeni trougao polovinom fila. Pažljivo urolati i složiti u pleh obložen papirom za pečenje. Ponoviti postupak i sa drugim delom testa.

- Mak pomešati sa šećerom, dodati ulje i vruće mleko, pa sve dobro sjediniti. Filovati preostala dva dela testa, urolati i složiti u pleh.



- Štrudle ostaviti da stoje oko pola sata. Pre pečenja premazati razmućenim žumancetom sa mlekom. Slane štrudle, po želji, posuti semenkama. Peći u rerni na 250 stepeni dok ne porumene, oko 20-25 minuta. Pečene štrudle pokriti krpom i ostaviti da se prohlade. Slatke štrudle po izboru posuti šećerom u prahu.

среда, 14. октобар 2015.

KROFNE


Potrebno je:

- 500 ml mleka
- 1 kocka kvasca
- 1 jaje
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
- 800 g brašna
- ulje za prženje

Priprema:

- U mlako mleko izmrviti kvasac i posuti sa šećerom. Ostaviti da stoji deset minuta. Zatim dodati ostale sastojke i sa brašnom zamesiti testo. Mesiti pet minuta, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom da se udvostruči. Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu površinu, blago premesiti, pa istanjiti oklagijom na oko 1 cm debljine. Vaditi okruglom modlom krofne i ostaviti da stoje dvadesetak minuta. Pržiti krofne u vrelom ulju, pa po želji napuniti pekmezom, posuti šećerom u prahu itd.


недеља, 11. октобар 2015.

ĆUFTE U PARADAJZ SOSU


Potrebno za ćufte:

- 500 g mlevenog mesa
- 1 jaje
- 1 glavica sitno seckanog crnog luka
- 2 češnja sitno seckanog belog luka
- 2 kašike prezli
- 1 kašika suvog biljnog začina
- 1 kašika ulja
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1/2 kašičice slatke začinske paprike

Potrebno za sos:

- 500 ml paradajza
- 3 čaše vode
- 50 ml ulja
- 3 kašike brašna
- 1 kašičica šećera
- po ukusu soli
- 1/2 kašičice slatke začinske paprike

Priprema:

- Sve sastojke za ćufte sjediniti, izmešati, pokriti folijom i ostaviti u frižider na najmanje pola sata. Zatim oblikovati ćuftice i prepržiti ih, kratko, na vrelom ulju. Pržene ćuftice odložiti na tanjir.

- Na ulju propržiti brašno, vrlo kratko, pa naliti paradajz, sve vreme mešajući. Zatim lagano sipati vodu, začiniti, promešati i čim provri, ubacivati jednu po jednu lopticu mesa. Kuvati na srednjoj temperaturi, 20 minuta. Služiti uz pire krompir.

понедељак, 5. октобар 2015.

SLATKE KIFLICE SA PEKMEZOM



Potrebno:

- 500 g brašna
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 20 g kvasca
- 125 ml mleka
- 125 ml vode
- 1 jaje
- 125 g margarina
- pekmez od kajsija
- jaje za premazivanje

Priprema:

- Sjediniti vodu i mleko i zagrejati da bude mlako. Dodati kašiku šećera i izmrvljen kvasac. Ostaviti da fermentiše. Zatim kvasac dodati brašnu, razbiti jedno jaje i zamesiti testo. Mesiti dugo, nekih desetak minuta. Zatim izručiti na pobrašnjenu površinu i podeliti na pet loptica. Pokriti krpom i ostaviti da stoji desetak minuta.


Prvu lopticu testa rastanjiti oklagijom, pa narendati margarin. Zatim drugu lopticu rastanjiti, staviti preko prve, narendati margarin i tako sve do poslednje, na koju ne rendamo margarin. Ostaviti testo da stoji još desetak minuta.


Nakon toga, testo rastanjiti oklagijom, što tanje. Seći na trouglove i na svaki staviti po malo pekmeza.



Uvijati kiflice i slagati ih u pleh obložen papirom za pečenje.

Kiflice pokriti krpom i ostaviti da stoje 45 minuta. Nakon toga, svaku kiflicu premazati razmućenim jajetom. Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći kiflice dok ne porumene, oko petnaestak minuta.


Kiflice su neverovatno mekane i jako se lepo razlistavaju. Za slanu varijantu smanjiti šećer u testu na dve kašičice, a so takođe dve kašičice i filovati po želji, sirom, šunkom itd.

субота, 19. септембар 2015.

TIKVENJAČA



Potrebno za kore:

- 1 kg brašna
- 2 kašičice soli
- oko 4 dl tople vode
- ulje

Potrebno za fil:

- 2 tikvice
- 3 jajeta
- malo soli

Preliv:

- 4 dl mleka
- prstohvat soli

Priprema:

- U veću posudu sipati oko 700 g brašna, posoliti, pa uz postepeno dodavanje vode zamesiti srednje tvrdo testo. Zatim izručiti na pobrašnjenu površinu i mesiti oko tri četiri minuta. Podeliti na 6-8 loptica, pa svaku rastanjiti oklagijom i dobro namazati uljem.Ostaviti da stoji oko 20-25 minuta.


U međuvremenu pripremiti fil. Tikvicu očistiti od semenki, oprati i iseckati. Najbolje bi bilo iseckati na sitne kockice ili na nekog secka koji ima opciju krupnijeg seckanja jer rende ugnječi tikvicu, pa pusti previše tečnosti. Iseckanu tikvicu sjediniti sa razmućenim jajima i neposredno pre filovanja posoliti.. Razvlačiti kore, pa posipati filom i uvijati uz pomoć stolnjaka.


Uvijenu jufku slagati u podmazanu tepsiju, Složenu pitu ubaciti u rernu zagrejanu na 250 stepeni i peći dok ne porumeni. Pečenu pitu izvaditi iz rerne i preliti sa posoljenim mlekom koje prokuvamo. Vratiti u rernu na pola minuta.


Najbolja pita je pita sa domaćim korama. Sve drugo je bleda kopija. Kada se jednom uđe u štos sa razvlačenjem kora, onda bude jasno koliko je proces ustvari jednostavan. Meni omiljena pita posle zeljanice jeste tikvenjača. Naravno da je dobra i krompiruša, a i za krompirušu važi kao i za tikvenjaču da se nikako ne renda, jer krompir takođe pušta puno tečnosti, pa hoće i da pocrni, a to onda nije lepo ni na oko. Postoji izreka koja kaže: sve su pite pitice, a burek je pitac. Burek je isključivo sa mesom, a ja moram da kažem da je meni na poslednjem mestu.

KISELI KRASTAVCI



Potrebno je:

- 5 kg krastavaca (kornišona)
- 3 l vode
- 1,5 l sirćeta
- 125 g soli
- 125 g šećera
- biber u zrnu
- slačica

- Krastavce dobro oprati, svaki posebno dobro istrljati, a ja to radim oštrim delom sunđera za sudove. Vodu, sirće, so i šećer prokuvati. Krastavce složiti u tegle, pa u svaku teglu sipati po nekoliko zrna bibera i slačice. Zatim krastavce preliti vrelim sirupom, odmah zatvoriti i staviti u rernu da se pasterizuje na 90 stepeni, 45 minuta.

MEŠANA-REZANA SALATA


Potrebno je:

- 5 kg povrća (karfiol, krastavac, crni luk, zelena i žuta paprika, šargarepa, kupus)
- 500 ml sirćeta
- 1 l vode
- 1/2 kesice bibera u zrnu
- 1 kašičica slačice
- nekoliko zrna korijandera
- 100 g šećera
- 100 g soli

Priprema:

- Povrće dobro oprati i očistiti. Kupus naribati, karfiol usitniti na sitnije cvetiće. Crni luk, krastavac i šargarepu iseckati na sitne kolutiće. Papriku iseckati na tanke trakice.


Sirće, vodu, so, šećer, biber, korijander i slačicu staviti da prokuva. Povrće dobro nabiti u tegle, pa preliti vrelim prelivom. Zatvoriti i ostaviti na adekvatno mesto.


Ova salata je jedna od omiljenih, pa je stoga pravim u troduploj meri. Zato je, umesto u tegle, napravim u kanti za turšiju. 

четвртак, 17. септембар 2015.

KROASANI SA ŠUNKARICOM


Potrebno:

- 500 g brašna
- 1 puna kašika masti
- 2 kašike kisele pavlake
- 2 dl mleka
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice soli
- 1 jaje
- 250 g maslaca/margarina
- 150 g šunkarice

Premaz:

- 1 jaje
- 1 kašika kisele pavlake
- 1 kašičica soli

Priprema:

U mlakom mleku rastopiti kvasac sa šećerom. Zatim dodati ostale sastojke (bez maslaca) i uz postepeno dodavanje brašna, zamesiti testo. Testo podeliti na 8 loptica, pa svaku rastanjiti oklagijom u krug. Na svaki krug narendati margarin (zamrznuti ga radi lakšeg rendanja), i slagati jedan na drugi. Na poslednji krug testa ne rendati margarin. Složeno testo razviti u što veći krug, tanko, pa seći uske i dugačke trouglove. Na svaki trougao staviti komadić šunkarice i umotati u kiflu. Kifle složiti u pleh obložen papirom za pečenje, pokriti i ostaviti da odmore sat vremena. Zatim razmutiti jaje sa pavlakom i soli, pa premazati kifle i posuti semenkama po želji. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumene.

субота, 12. септембар 2015.

DOBOŠ TORTA


Potrebno za kore:

- 18 jaja
- 18 kašika šećera
- 18 kašika brašna

Potrebno za fil:

- 12 jaja
- 10 kašika šećera
- 200 g čokolade za kuvanje
- 500 g maslaca
- 100 g šećera u prahu

Glazura:

- 300 g šećera
- 1/2 kašike vode

Priprema:

- Umutiti 3 belanceta, pa postepeno dodati 3 kašike šećera i mutiti dok se šećer ne rastopi. Zatim dodati žumanca i sjediniti. Na kraju varjačom umešati 3 kašike brašna. Smesu ravnomerno razvući u veliki pleh od rerne, obložen papirom za pečenje. Koru peći na 200 stepeni oko 7-9 minuta. Na isti način pripremiti još pet korica, dakle ukupno šest. Sa mlake kore skidati papir za pečenje i neposredno pre filovanja svaku koru preseći na pola, tako da se dobije ukupno dvanaest korica.


- Umutiti jaja sa šećerom i staviti da se kuva na pari, dok se ne zgusne, otprilike tridesetak minuta. Kada je fil kuvan, skloniti sa ringle, ubaciti čokoladu izlomljenu na kockice i izmešati da se čokolada rastopi. Potpuno ohladiti. Maslac umutiti sa šećerom u prahu, pa mu dodavati ohlađen fil i mutiti da se sve dobro sjedini.



Izabrati jednu koru koja će biti na vrhu i odvojiti je sa strane, pa početi filovanje. Na svaku koricu ravnomerno rasporediti tri kašike fila i slagati jednu na drugu.

- U šerpu sipati pola kašike vode, pa prodrmati da se voda ravnomerno rasporedi po šerpi, zatim sipati šećer i staviti da se otopi. Otopljen šećer skloniti sa ringle, promešati, pa preliti preko kore koju smo odvojili sa strane. Razmazati, sačekati 4-5 sekundi, pa tankim oštrim nožem, koji provučemo kroz maslac svaki put, praviti linije. Dakle provući nož kroz maslac, pa napraviti liniju preko šećera, zatim opet nož kroz maslac i tako svaki put. Ako se šećer lepi za nož, sačekati još par sekundi ( 3-4), pa ponoviti. Tortu dekorisati po želji, ja sam dekorisala šlag kremom od čokolade.

PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...