понедељак, 30. март 2015.

RAFAELO KUGLICE

Sastojci:

450 g šećera, 1,5 dl vode, 250 g maslaca, 350 g mleka u prahu, 250 g kokos brašna, oko 50 g kokosa za valjanje, oko 100 g lešnika.

Priprema:

Prokuvati vodu i šećer, pa skloniti sa vatre i ubaciti maslac. Kada se istopi, lagano sipati mleko u prahu i mutiti mikserom. Na kraju umešati kokos, pa ostaviti da se dobro ohladi, da bi mogle da se oblikuju kuglice. U oblikovane kuglice stavljati lešnik i uvaljati u kokos brašno.

OBLATNA ROLAT SA BANANOM

Sastojci:

125 g margarina ili maslaca, 100 g šećera u prahu, 300 g mlevenog keksa, 200 g rastopljene čokolade, 1 ispasirana banana, 1 list oblatne, 100 g žele bombona.

Priprema:

List oblatne staviti između dve vlažne krpe.Penasto umutiti margarin/maslac sa šećerom u prahu, pa dodati ispasiranu bananu. Zatim dodati istopljenu čokoladu i keks. Na kraju dodati iseckane žele bombone i sve sjediniti. Premazati list oblatne, urolati i ostaviti u frižider da se stegne.

BRUSKETI SA TIKVICAMA

Sastojci:

400 g tikvica, 100 g krem sira, 1 baget hleb, 150 g kačkavalja ( ili nekog drugog tvrdog sira po izboru), 1 glavica crnog luka.

Priprema:

Crni luk sitno iseckati, tikvice izrendati. Na malo ulja izdinstati crni luk, pa mu dodati tikvice i na umerenoj temperaturi, dinstati dok ne ispari sva tečnost i dok tikvice ne omekšaju, a otprilike nekih petnaestak minuta. Za to vreme iseći kriške baget hleba, tako što se zaseče malo ukuso da se dobije duže parče. Složiti hleb na pleh obložen pek papirom, poprskati sa malo ulja i staviti u rernu da se zapeče, dok ne postane blago hrskav. U gotove tikvice umešati krem sir. Posoliti po ukusu. Hleb izvaditi iz rerne i na vruć stavljati nadev od tikvica i krem sira. Narendati kačkavalj i posuti po tikvicama, pa vratiti u rernu da se sir istopi. Služiti uz salatu po izboru.

PEKARSKI BUREK

Sastojci:

500 g kora za pitu, 400 g feta sira, 250 ml vode, 125 ml ulja, po ukusu so.

Priprema:

Pomešati vodu i ulje i posoliti (količinu soli prilagoditi slanoći sira). U podmazanu okruglu tepsiju staviti dve kore, tako da polovina svake kore prelazi izvan tepsije. Ostatak kora podeliti u grupe od po tri kore. Uzeti prve tri kore i gužvati ih tako da lepo stanu u tepsiju. Poprskati sa mešavinom vode, ulja i soli, koju svaki put promešamo, pa  posuti izmrvljenim sirom. Ponavljati postupak do poslednje tri kore. Prvu od poslednje tri zgužvati u tepsiji, pa poprskati, zgužvati drugu i opet poprskati. Zgužvati i poslednju koru, poprskati i posuti sirom, pa pokriti sa korama koje su ostavljene van tepsije. Poprskati i ubaciti u rernu zagrejanu na 180°C, da se peče dok ne porumeni.

ČOKO-LEŠNIK ROLAT

Sastojci za koru:

6 jaja, 6 kašika šećera, 3,5 kašike brašna, 1,5 kašika kakao praha.

Sastojci za fil:

250 g maslaca, 200 g šećera u prahu, 100 g čokolade za kuvanje, 2 jajeta, 50 g seckanih lešnika.

Glazura:

150 g čokolade, 4 kašike ulja.

Priprema:

Razdvojiti žumanca od belanaca, pa umutiti čvrst šam od belanaca. Dodavati jedno po jedno žumance, pa brašno i kakao. Sve sjedinitit i izliti u veliki pleh od rerne koji je obložen papirom za pečenje. Peći u rerni zagrejanoj na 220°C oko petnaest minuta (najbolje proveriti čačkalicom). Vruću koru umotati u vlažnu krpu i ostaviti da se ohladi.
Penasto umutiti maslac sa šećerom u prahu. Dodati žumanca, rastopljenu čokoladu, seckane lešnike i na kraju čvrst sneg od belanaca. Sve dobro umutiti mikserom. Kada se kora ohladila, prepoloviti je da ispadnu dva manja rolata (nije obavezno).
Filovati rolate iznutra i u tanjem sloju spolja, pa ostaviti na sat,dva u frižider.
Istopiti čokoladu sa uljem, pa premazati rolate. Ostaviti u frižider da se čokolada ohladi i stegne. Po želji dodatno dekorisati sa šlag kremom od čokolade.


CVET POGAČA

Sastojci za testo:

1 kg brašna, 500 ml mleka, 2 dl ulja, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 1 kocka kvasca, 100 g maslaca.

Sastojci za fil:

500 g sitnog sira (sir za pite i gibanice), 3 žumanceta, 1 kašičica soli.

Premaz:

1 žumance, 1 kašika pavlake.

Priprema:

U mlakom mleku rastopiti kvasac sa kašičicom šećera, pa dodati ostale sastojke (osim maslaca) i umesiti testo. Ostaviti da stoji petnaest minuta. Zatim razviti što tanje, pa premazati omekšalim maslacem. Preklopiti tri puta i ostaviti u zamrzivač na petnaest minuta. Zatim testo razviti u što duži pravougaonik i premazati filom.
Premazano testo urolati, pa iseći na nekoliko jednakih delova (u zavisnosti od kalupa u kojem se peče), a jedan deo  ostaviti da bude veći od ostalih., taj se stavi u sredinu.
U podmazani kalup složiti sve delove, onaj veći staviti u sredinu.
Umutiti žumance i pavlaku i premazati pogaču.
Staviti u zagrejanu rernu da se peče na 200°C, oko 45 minuta.

петак, 27. март 2015.

NARANDŽA KOCKE

Sastojci za koru:

4 belanceta, 150 g šećera, 200 g mlevenih oraha, 150 g omekšalog maslaca, 2 kašike prezli, 1/2 kašike brašna.

Sastojci za krem:

4 žumanceta, 150 g šećera, 150 ml sveže cedđenog soka od narandže, rendana korica od jedne narandže, 2 kašike brašna, 250 g maslaca.

2 kesice šlaga za dekoraciju.

Priprema:

Belanca i šećer umutiti u čvrst sneg. Dodati ostale sastojke i lagano umešati varjačom. Sipati smesu u podmazan i brašnom posut pleh, pa staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180°C, oko petnaest minuta.

Mutiti žumanca i šećer dok ne pobele, p dodati cedđeni sok od narandže i rendanu koricu. Zatim dodati brašno, pa sve staviti na paru da se kuva dvadeset minuta. Potpuno ohladiti, pa sjediniti sa umućenim maslacem. Dobro sjediniti i premazati preko ohlađene kore.
Umutiti šlag i premazati kolač. Ostaviti u frižider da se dobro ohladi do posluženja.

ČOKOLADNE KORPICE

Sastojci za korpice:

120 g maslaca, 100 g šećera u prahu, 200 g čokolade za kuvanje.

Sastojci za punjenje:

Po želji lešnici, bademi, kikiriki, višnje itd.

Dekoracija:
60 g maslaca, 60 g čokolade.

Priprema:

Na tihoj vatri otopiti maslac, pa dodati šećer u prahu i izlomljenu čokoladu. Mešati dok se čokolada ne istopi i sastojci sjedine. Puniti male papirne korpice do pola, pa staviti punjenje po želji i dopuniti korpice čokoladom. Ostaviti da se ohlade i stegnu. Umutiti maslac sa otopljenom čokoladom, pa dekorisati čokoladne korpice.

SLANE PLETENICE

Sastojci za testo:

- 600 g brašna
- 400 ml mleka
- 1 kvasac
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 100 g maslaca.

Sastojci za fil:

- 200 g krem sira
- 200 g šunkarice

Premaz:

- 1 jaje
- susam za posipanje

Priprema:

- Od navedenih sastojaka (osim maslaca), zamesiti testo, pa ga podeliti na tri dela. Ostaviti da odmori petnaest minuta. Zatim svaki deo razviti u pravougaonik, pa premazati sa omekšalim maslacem ( ne otopljenim). Presaviti po dužini sa oba kraja prema sredini, pa onda sa druge strane isto tako. Uviti u providnu foliju i ostaviti u zamrzivač na petnaest minuta. Zatim ohlađeno testo razviti u veći pravougaonik, otprilike ga odmeriti na tri dela (odokativnom metodom ili utisnuti kontra stranu noža), pa krajeve iseći na trakice, širine oko 1cm,  a po sredini namazati krem sir i složiti šunkaricu. Preklapati trake jednu preko druge da se dobije pletenica. Pletenice složiti u pleh obložen papirom za pečenje, pokriti krpom i ostaviti da odmore pola sata. Zatim premazati umućenim jajetom, posuti susamom i ubaciti u rernu zagrejanu na 200°C da se peče 40 minuta.

PRINCES KROFNE

Sastojci:

- 2 čaše vode
- 1 čaša ulja
- 1 prašak za pecivo
- 2 čaše brašna
- 4 jajeta
- 1 l mleka
- 15 kašika šećera
- 13 kašika brašna
- 1 maslac
- 1 kesica šlaga.

Napomena: čaša od 2 dl je mera.

Priprema:

1 čašu ulja i dve čaše vode prokuvti, pa dodati  2 čaše brašna. Izmešati i ostaviti da se potpuno ohladi. Zatim dodati prašk za pecivo i jedno po jedno jaje, neprekidno muteći. Špricem ili kašičicom vaditi krofne na pleh obložen papirom za pečenje sa razmakom. Peći u rerni na 220°C dok ne dobiju lepu rumenu boju.

Pomešati šećer i brašno sa malo mleka, pa zakuvati u preostalo mleko. Mešati dok se ne dobije glatka i gusta smesa. Ostaviti da se potpuno ohladi, pa sjediniti sa maslacom.
U fil po želji, može da se doda čokolada u prahu.
Umutiti šlag, pa kada su krofne pečene i ohlađene, preseći ih na pola i filovati prvo sa filom, a onda sa šlagom. Posuti šećerom u prahu ili čokoladom i ostaviti na hladno do služenja.


четвртак, 26. март 2015.

PIZZA MAFINI

Sastojci:

3 jajeta, 2 dl jogurta, 1 dl ulja, 220 g brašna, 1 kašičica soli, 1 kašičica origana, 50 g rendanog kačkavalja, 50 g šunkarice, 50 g slanine, malo kečapa.

Priprema:

Dobro umutiti jaja, dodati jogurt i ulje, pa promešati. Sjediniti brašno, prašak za pecivo, so origano, kačkavalj, šunkaricu i slaninu sitno iseckanu, pa dodati u jaja i jogurt. Sve dobro sjediniti, pa puniti korpe za mafine. Posuti još malo origana po vrhu i staviti da se peče u rerni zgrejanoj na 200°C oko petnaest minuta. Služiti uz kečap.

ŠARENA TORTA

Sastojci:

500 ml mleka, 500 g četvrtastog keksa, 300 g mlevenih oraha, 200 g maslaca, 250 g šećera u prahu, 100 g suvog grožđa, 200 g žele bombona, 1 puding od čokolade, 4 žumanceta, 2 kesice šlaga.

Priprema:

Skuvati puding u mleku bez dodatka šećera. Kada se malo prohladi dodati keks, pola samleven, pola izlomljen. Sjediniti keks i puding i ostaviti da se potpuno ohladi. Penasto umutiti maslac, šećer u prahu i žumanca ( možete ih kratko skuvati na pari ako imate strah od živih ), Spojiti sa keksom i pudingom i sve sjediniti.
Obruč od kalupa za torte staviti na tacnu, pa iručiti smesu i poravnati. Ostaviti u frižider da prenoći, pa sutradan ukrasiti sa šlagom.

ZAPEČENE SLANE PALAČINKE

Sastojci za testo:

4 jajeta, 250 g brašna, 6,5 dl mleka, 4 kašike istopljenog maslaca.

Sastojci za nadev:

250 g slanine, 200 g šampinjona, 150 g kčkavalja, 1 glavica crnog luka, 1 češanj belog luka, 1 jaje.

Sastojci za preliv:

2 dl neutralne pavlke, 60 g kačkavalja.

Priprema:
Umutiti jaja, brašno i so sa pola količine mleka, dodati istopljen maslac i ostatk mleka, pa sve dobro umutiti. Ostaviti da stoji pola sata. Peći palačinke na vrelom tiganju, pa kad su gotove ( trebalo bi da ispadne12-13 palačinki u zavisnosti od debljine i veličine koju pravite ), skloniti sa strane. Slaninu iseckati na sitne kockice, propržiti je na vrlo malo ulja, nekih desetak minuta, pa je izvaditi iz tiganja i u isti dodati sitno seckan crni i beli luk i šampinjone iseckane na listiće. Dinstati na jakoj vatri nekoliko minuta, pa sjediniti sa slaninom i ostaviti da se prohladi.  U prohlađenu smesu dodati jaje i izrendan sir, pa sve sjediniti i filovati palačinke.




Filovane palačinke složiti u podmazan pleh (40x25). Palačinke preseći dva puta po dužini i zaliti sa neutralnom pavlakom. Staviti u rernu zagrejanu na 200°C i peći oko 40 minuta. Na pola pečenja izvaditi i posuti rendanim kačkavaljem, pa vratiti da se ispeče do kraja.

INTEGRALNI HLEB SA SEMENKAMA


Sastojci:

500 g integralnog pšeničnog brašna, 3 kašike kukuruznog brašna, 1 kocka kvasca, 2-3 kašike maslinovog ulja, 2 kašike lanenog semena, 2 kašike suncokretovog semena, 2 kašike golice, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, oko 400 ml tople vode.

Premaz:

1/2 kašike brašna, 1/2 dl vode, mešavina semenki.

Priprema:

Rastopiti kvasac u malo tople vode sa kašičicom šećera. Pomešati integralno i kukuruzno brašno, semenke, pa dodati nadošli kvasac. Uz postepeno dodavanje vode zamesiti glatko testo. Premazati sa malo maslinovog ulja i ostaviti da se udupla. Zatim premesiti i opet ostaviti da naraste.
Pripremiti preliv. Vodu i brašno pomešati i staviti na ringlu da provri uz stalno mešanje. Ostaviti da se ohladi. Nadošlo testo podeliti na dva dela ili ostaviti kao jedan veći hleb. Na par mesta preseći hleb po vrhu, pa premazati sa hladnim prelivom i posuti semenkama. Ostaviti da odmori dvadesetak minuta, pa staviti u zagrejanu rernu da se peče na 200°C, oko 35-40 minuta. Pečen hleb umotati u vlažnu krpu i ostaviti da se ohladi.

NEPEČENA BANANA TORTA


Sastojci za koru:

300 g mlevenog keksa, 250 g oraha ( pola seckanih, pola mlevenih ), 2 dl soka od narandže, 250 g maslaca, 200 g šećera u prahu.

Sastojci za fil:

2 pudinga od vanile, 3 kašike brašna, 10 kašika šećera, 1 l mleka,  250 g maslaca.

Još pripremiti:

1 kutija bebi piškota, 4 banane, šlag za ukrašavanje.

Priprema:

Penasto umutiti maslac sa šećerom u prahu, pa ga sjediniti sa ostalim sastojcima za koru.
Puding brašno i šećer razmutiti sa malo mleka, pa zakuvati u ostatku mleka. Kada se ohladi sjediniti sa umućenim maslacem.
Obe smese staviti u frižider na pola sata. Zatim smesu za koru podeliti na dva dela. Prvi deo rastanjiti na tacni, najbolje u obruču za torte, a drugi deo na foliji.
Filovati: kora, fil, piškote umočene u sok, fil, banane sečene na deblje kolutove i poprskane limunovim sokom, fil, pa prekriti sa drugom korom koja je na foliji, a foliju odstraniti. Ostaviti u frižider da se dobro stegne, pa ukrasiti sa šlagom.

POSNA PIZZA

Sastojci za testo:

3,5 dl tople vode, 3 kašike ulja, 1 kocka kvasca, 1 kašičica šećera, 2 kašičice soli, oko 400 g brašna.

Sastojci za fil:

200 g biljnog sira, 400 g šampinjona, po želji kečap ili paradajz, origano, bosiljak.

Priprema:

U mlakoj vodi rastopiti kvasac sa kašičicom šećera. Zatim dodati ostale sastojke i sa brašnom zamesiti testo. Ostaviti da se udupla, premesiti i podeliti na dva jednaka dela. Količina testa je dovoljna za dva velika pleha od rerne. Razvući testo, posuti kečapom ili paradajzom, rasporediti šampinjone iseckane na tanke listiće, posuti sa rendanim sirom, origanom i bosiljkom. Staviti u rernu na 250°C da se peče oko petnaest minuta.

KIFLICE SA PAVLAKOM

                                                   

Sastojci:

- 500 ml mleka
- 1 kvasac
- 5 kašičica šećera
- 3 kašičice soli
- 2 dl ulja
- 2 žumanceta
- 1 jaje za premazivanje
- oko 700 g brašna
- 400 g pavlake

Priprema:

- U toplo mleko izmrviti kvasac, dodati šećer i ostaviti da nadođe. Zatim dodati ulje, žumanca, so, pa umesiti mekano testo. Kada testo udupla masu, premesiti i podeliti na pet obgica. Svaku obgicu posebno razviti, seći na trouglove i na svaki staviti kašičicu pavlake. Uvijati kifle i slagati na pleh sa malim razmakom. Uvijene kiflice ostaviti da odmore pola sata. Zatim premazati umućenim jajetom i po želji posuti semenkama ili morskom soli. Peći u rerni zagrejanoj na 250°C dok ne porumene.

среда, 25. март 2015.

RUSKI MEDOVIK

                                   

Sastojci za kore:
3 jajeta, 200 g šećera, 3 kašike meda, 180 g maslaca, 1 kašičica sode bikarbone, 500 g brašna.
Sastojci za fil:1500 g kisele pavlake 20% mm, 400 g šećera u prahu.
Priprema:
U odgovarajuću posudu izručiti pavlaku i lagano promešati kašikom.  Dodati šećer u prahu, pa ga sjediniti sa pavlakom lagano mešajući kašikom. Ako se prebrzo i previše meša, pavlaka će pustiti vodi, a to nije dobro. Staviti u frižider i nakon pola sata opet lagano izmešati i ostaviti u frižideru do filovanja.
Jaja i šećer mutiti deset minuta mikserom, a za to vreme, na laganoj vatri otopiti med i maslac. Otopljen med dodati u jaja i sjediniti mikserom. Dodati brašno pomešano sa sodom bikarbonom u nekoliko navrata, pa mutiti da se sve sjedini. Testo ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi da stoji pola sata, do sat vremena, a zatim ga podeliti na 5-6 jednakih delova.
Svaki deo testa staviti između dva najlona ( poslužiće kese za zamrzivač i sl. ), pa rukama rastanjiti što tanje, na veličinu malo manju od pleha za rernu. Poravnati i ponoviti postupk sa svim koricama. Korice složiti jednu na drugu i ostaviti u frižider na sat vremena.
Iz frižidera izvaditi prvu koru, pa pažljivo skloniti najlon sa jedne strane i na tu stranu zalepiti papir za pečenje. Okrenuti koru tako da papir za pečenje bude dole, pa polako skinuti i drugi najlon.
Papir sa testom prebaciti na prevrnuti pleh od rerne i staviti da se peče na 180°C, oko 6-7 minuta.

Kada su sve korice pečene, ostaviti ih zajedno sa papirom za pečenje da se skroz ohlade, pa sa hladnih skinuti papir. Iskrojiti krajeve korica da budu jednako ravne, pa ih izmrviti.
Filovati kore , ali ostaviti dve tri kašike fila za poslednju, koju premažemo u tankom sloju i pospemo izmrvljenim koricama. Ostaviti da prenoći u frižideru.


Postoji nekoliko varijacija kada je ovaj desert u pitanju i verujem da je svaka na svoj način dobra. Ukus je neverovatan i neponovljiv i malo komplikovaniji način pripreme se na kraju itekako isplati. Gledala sam recepte u kojima se korice razvlače direktno na plehu za pečenje, a onda sam naišla na jedan blog u kome sam videla ovu genijalnu ideju sa najlonom i veliko hvala na tome.

KEKSIĆI OD MAKA

                               

Sastojci:
250 g maslaca, 1 jaje, 100 g mlevenog maka, 7 kašika šećera, 350 g brašna, 1 kesica vanilin šećera.

Fil:
 200 g čokolade

Priprema:
Maslac sobne temperature, šećer, vanilin šećer i jaje dobro umutiti, pa dodati mak i brašno. Zamesiti testo i uviti ga u providnu foliju. Ostaviti u frižider na pola sata. Zatim na pobrašnjenoj podlozi razviti testo na debljinu oko 3-4 mm, pa modlicom vaditi keksiće. Slagati na pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, oko 13 do 15 minuta.
Pečene keksiće spajati sa čokoladom koju otopimo na pari ili u mikrotalasnoj.
Po želji gotove keksiće dodatno dekorisati čokoladom, belom ili crnom.

уторак, 24. март 2015.

POSNA PITA SA PRAZILUKOM I PIRINČEM

               

Sastojci:
500 g kora za pitu, 500 g praziluka, 1 šargarepa, 150 g pirinča, 1 dl kisele vode, po ukusu so i biber.

Priprema:
Skuvati pirinač u posoljenoj vodi, procediti i skloniti sa strane. Praziluk iseckati na tanke kolutove, pa ga izdinstati na malo ulja. Kada je praziluk omekšao dodati mu izrendanu šargarepu. Kada je povrće omekšalo, začiniti po ukusu, pa sjediniti sa kuvanim pirinčem. Raširiti jednu koru, pa je poprskati sa mešavinom kisele vode i 20 ml ulja. Posuti nadev, pa pokriti drugom korom. Ponovo poprskati mešavinom kisele vode i ulja, posuti nadevom i pokriti sa trećom korom. Poprskati, posuti nadevom i uviti u rolat. Ponoviti postupak i sa ostalim korama. Ja sam dobila ukupno pet rolata. Rolate složiti u pleh obložen papirom za pečenje i tako složene rolate opet poprskati mešavionom kisele vode i ulja. Po želji posuti susamom. Peći u rerni zagrejanon na 200°C, dok ne porumeni. Pečenu pitu pokriti krpom i ostaviti da stoji desetak minuta, a zatim seći i služiti.

MAĐARICA






Sastojci za testo:

- 450 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 100 g maslaca ili margarina
- 2 jajeta
- 150 g šećera
- 4 kašike kisele pavlake

Sastojci za fil:

- 1 l mleka
- 10 kašika brašna
- 3 kašike kakao praha
- 250 g šećera
- 125 g maslaca
- 100 g čokolade

Glazura:

- 100 g čokolade
- 3 kašike ulja

Priprema:

- Brašno izmešati sa suvim sastojcima i dodati ostale sastojke, pa umesiti testo. Uviti ga u providnu foliju i ostaviti u frižider na pola sata.
- Zatim testo podeliti na šest jednakih delova, pa svaki deo tanko razviti. Namotati na oklagiju i prebaciti na prevrnuti pleh od rerne na koji smo stavili papir za pečenje. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, 5-7 minuta. Korice moraju da ostanu bele.



- Izmešati brašno, kakao i šećer, pa razmutiti sa malo mleka, a ostatak mleka staviti da prokuva sa vanilin šećerom. U provrelo mleko zakuvati razmućeno brašno, šećer i kakao, pa kuvati uz stalno mešanje dok se ne zgusne. U vruće dodati čokoladu i maslac, dobro izmešati i odmah filovati korice, vodeći računa da se fil ne ohladi.
- Ostaviti kolač na hladno nekoliko sati, pa ga premazati glazurom od čokolade. Otopiti čokoladu i ulje i preliti preko kolača. Kada se čokolada stegne, oštrim i tankim nožem, koji potapamo u vruću vodu, seći štanglice.

                                       

HAVANA TORTA

                                               


Potrebno:

- 1 l mleka
- 5 dl mleka za šlag
- 3 kesice želatina
- 200 g šećera
- 500 g šlaga
- 300 g napolitanki od lešnika

Priprema:

Od litar mleka odvojiti 1,5 dl, pa u to potopiti želatin da nabubri, a ostatak mleka staviti da prokuva sa šećerom. Kada prokuva, skloniti sa vatre i dodati nabubreli želatin. Izmešati i kada se dovoljno prohladi staviti u frižider da se stegne do gustine meda.
Umutiti šlag sa mlekom i dodavati kašiku po kašiku smese sa želatinom, neprekidno muteći. Napolitanke za to vreme držati u frižideru da bi se lakše samlele. Kalup za torte ili  šerpu odgovarajuće veličine obložiti folijom, pa kašikom sipati sipati smesu da pokrije dno. Otpilike rasporediti fil na tri do četiri dela. Zatim posuti mlevenim napolitankama, pa ponovo sipati smesu i poravnati. Opet posuti napolitankama, ponovo sipati fil, poravnati i ostaviti u zamrzivač na sat vremena. Kada se torta dovoljno stegla izručiti na tacnu, skinuti foliju i dekorisati po želji.


SLANA ROZEN TORTA

                                                     

Sastojci:

- 1 pakovanje korica za slanu rozen tortu
- 500 g feta sira
- 200 g stišnjene šunke
- 400 ml kisele pavlake
- 100 g majoneza
- 125 g maslaca ili margarina
- 3 kašike ajvara
- 50 g tvrdog sira ( kačkavalj, trapist...)

Priprema:
- Umutiti feta sir, pavlaku, majonez i maslac, pa smesu podeliti na dva dela. U jedan deo umešati ajvar, a u drugi sitno narendanu stišnjenu šunku. Korice naizmenično filovati jednim, pa drugim filom, a poslednju premazati filom sa ajvarom. Zatim po vrhu posuti rendani kačkavalj. Ostaviti u frižider da prenoći, pa seći na kocke.


POSNA POGAČA

                                                 

Sastojci:
3 dcl kisele vode, 1 dcl ulja, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 1 kocka kvasca, 600 g brašna, 100 g posnog margarina.

Priprema:
U toploj kiseloj vodi rastopiti kvasac sa kašičicom šećera, pa mu dodati so, ulje i sa brašnom zamesiti testo. Ostaviti da se udupla. Zatim testo podeliti na tri jednaka dela, pa prvi deo razviti i premazati margarinom. Razviti i drugi deo, staviti preko prvog, premazati margarinom, a ostaviti malo margarina za kraj. Razviti i treći deo testa, staviti preko prethodna dva, pa sve još malo istanjiti oklagijom.Iseći na trake, sa jednog kraja, ka drugom, po dužini, ali ne seći skroz do kraja na jednoj strani. Zatim krenuti sa motanjem od kraja koji nije isečen. Na fotografiji je najbolje objašnjenje.Na kraju uvrnuto testo umotati u krug i staviti u okrugli kalup prečnika 23-24 cm, na koji smo stavitli papir za pečenje. Premazati sa preostalim otopljenim margarinom, pa posuti semenkama po želji. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 35-40 minuta.

PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...