уторак, 24. март 2015.

LISNATA POGAČA

                                                     

Sastojci:
500 g brašna, 1 kocka kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 5 kašika ulja, 4 dcl mleka.

Premaz:
150 g margarina ( maslaca )

Premaz/posipanje:
1 jaje, susam

Priprema:
Rastopiti kvasac u mlakom mleku sa kašičicom šećera, pa dodati so, ulje, brašno i zamesiti glatkko testo. Ostaviti da se udvostruči. Zatim premesiti i podeliti na pet jednakih delova. Ostaviti da se odmori još desetak minuta.
Svaku obgicu rastanjiti na veličinu manjeg tanjira, pa premazati sa omekšalim margarinom, ponavljati postupak do poslednje, slagati jednu na drugu, samo poslednju obgicu ne premazivati sa margarinom.
Zatim rastanjiti testo na veličinu oko 45 cm. Od kruga iseći obruč debljine 2-3 cm, a unutrašnji krug iseći na 16 trouglova.
Svaki trougao motati tako da ide ravno na jednoj strani. Podmazati pleh sa margarinom, pa slagati uvijene trouglove tako da široki deo ide ka spoljnoj strani pleha.
Od obruča iseći 4 jednake trake, pa ih uviti u ruže i složiti u sredinu pleha. Ostaviti pogaču da naraste, pa je premazati umućenim jajetom i posuti susamom pre pečenja.
Zagrejati rernu na 200°C, pa peći pogaču oko 45 minuta. Kada dobije lepu rumenu boju, pokriti folijom da ne pregori.

Нема коментара:

Постави коментар

PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...