среда, 25. март 2015.

RUSKI MEDOVIK

                                   

Sastojci za kore:
3 jajeta, 200 g šećera, 3 kašike meda, 180 g maslaca, 1 kašičica sode bikarbone, 500 g brašna.
Sastojci za fil:1500 g kisele pavlake 20% mm, 400 g šećera u prahu.
Priprema:
U odgovarajuću posudu izručiti pavlaku i lagano promešati kašikom.  Dodati šećer u prahu, pa ga sjediniti sa pavlakom lagano mešajući kašikom. Ako se prebrzo i previše meša, pavlaka će pustiti vodi, a to nije dobro. Staviti u frižider i nakon pola sata opet lagano izmešati i ostaviti u frižideru do filovanja.
Jaja i šećer mutiti deset minuta mikserom, a za to vreme, na laganoj vatri otopiti med i maslac. Otopljen med dodati u jaja i sjediniti mikserom. Dodati brašno pomešano sa sodom bikarbonom u nekoliko navrata, pa mutiti da se sve sjedini. Testo ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi da stoji pola sata, do sat vremena, a zatim ga podeliti na 5-6 jednakih delova.
Svaki deo testa staviti između dva najlona ( poslužiće kese za zamrzivač i sl. ), pa rukama rastanjiti što tanje, na veličinu malo manju od pleha za rernu. Poravnati i ponoviti postupk sa svim koricama. Korice složiti jednu na drugu i ostaviti u frižider na sat vremena.
Iz frižidera izvaditi prvu koru, pa pažljivo skloniti najlon sa jedne strane i na tu stranu zalepiti papir za pečenje. Okrenuti koru tako da papir za pečenje bude dole, pa polako skinuti i drugi najlon.
Papir sa testom prebaciti na prevrnuti pleh od rerne i staviti da se peče na 180°C, oko 6-7 minuta.

Kada su sve korice pečene, ostaviti ih zajedno sa papirom za pečenje da se skroz ohlade, pa sa hladnih skinuti papir. Iskrojiti krajeve korica da budu jednako ravne, pa ih izmrviti.
Filovati kore , ali ostaviti dve tri kašike fila za poslednju, koju premažemo u tankom sloju i pospemo izmrvljenim koricama. Ostaviti da prenoći u frižideru.


Postoji nekoliko varijacija kada je ovaj desert u pitanju i verujem da je svaka na svoj način dobra. Ukus je neverovatan i neponovljiv i malo komplikovaniji način pripreme se na kraju itekako isplati. Gledala sam recepte u kojima se korice razvlače direktno na plehu za pečenje, a onda sam naišla na jedan blog u kome sam videla ovu genijalnu ideju sa najlonom i veliko hvala na tome.

Нема коментара:

Постави коментар

PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...