четвртак, 2. април 2015.

BAKLAVA

Sastojci:

1 kg kore za baklavu, 900 g mlevenih oraha, 100 g seckanih oraha, 150 g šećera.

Za premaz:

250 g maslaca, 200 ml ulja.

Za sirup:

1 kg šećera, 1100 mlvode, po želji limun.

Priprema:

Za sirup pomešati šećer sa vodom i po želji iscediti sok od limuna. Staviti da se kuva oko dvadeset minuta. Treba da se dobije srednje gust sirup. Vrlo je važno potrefiti gustinu sirupa jer od toga zavisi da li će baklava da bude sočna ili suva.

Mlevene orahe pomešati sa šećerom. Maslac istopiti i pomešati sa uljem. Vrlo je važno da maslac i ulje uvek budu vreli, da bi korice zadržale hrskavost.

Kore iseći na veličinu pleha, ja sam koristila pleh dimenzija 34x30 unutrašnja mera.

Podmazati pleh pa krenuti slaganje baklave. Prvo staviti tri kore jednu preko druge i svaku premazati vrelim maslacem. Na treću koru posuti seckane orahe i malo šećera. Zatim nastaviti tako što se stavi jedna kora, premazati vrelim maslacem, zatim druga kora, ponovo premazati, pa posuti mlevenim orasima pomešanim sa šećerom. Nastaviti istim redosledom po dve kore i orasi, vodeći računa da imate ravnomerno materijala do kraja. Za kraj ostaviti tri kore, slagati jednu preko druge i premazivati vrelim maslacem, osim poslednje. Poravnati rukama, pa iseći na kockice ili rombove. Zagrejati rernu na 190°C, pa peći baklavu deset minuta. Ako vam se čini da će baklava biti previše tamna, pokriti je folijom. Nakon isteka deset minuta, smanjiti temperaturu rerne na 150°C i peći baklavu još 45 minuta. Vruću baklavu preliti hladnim sirupom i pritisnuti nečim teškimna najduže desetak minuta. Zatim je ostaviti na hladno preko noći.

Нема коментара:

Постави коментар

PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...