Sastojci za akore:
12 belanaca, 8 žumanaca, 12 kašika šećera, 20 kašika mlevenih oraha, 4 kašike brašna, 4 kašike ulja.
Sastojci za svetli fil:
4 žumanceta, 600 ml mleka, 9 kašika šećera, 9 kašika brašna, 1 vanilin šećer, 250 g margarina sa ukusom vanile.
Sastojci za tamni fil:
120 ml vode, 220 g šećera, 1 vanilin šećer, 220 g mlevenig oraha, 100 g čokolade, 250 g margarina sa ukusom vanile.
Još pripremiti:
450 g jafa keksa, sok za potapanje keksa.
Priprema:
Za jednu koru umutiti 3 belanceta sa postepenim dodavanjem 3 kašike šećera. U gust šam dodati 2 žumanceta, jedno po jedno, neprekidno muteći. Zatim dodati 5 kašika mlevenih oraha, 1 kašiku brašna i ulja, pa ručno izmešati da se sve sjedini. Smesu sipati u kalup prečnika 28 cm. Peći na 200 stepeni oko 15 minuta. Na isti način pripremiti još tri kore.
Za svetli fil sjediniti 4 žumanceta sa 200 ml mleka i brašnom, da nema grudvica. Ostatak mleka staviti da provri sa šećerom, pa dodati umućena žumanca sa brašnom. Kuvati uz neprekidno mešanje, dok se ne zgusne, kao puding. Ostaviti da se ohladi, pa sjediniti sa umućenim margarinom sa ukusom vanile.
Za tamni fil staviti vodu i šećer da vri oko pet minuta. Zatim dodati izlomljenu čokoladu i izmešati da se sjedini. Skloniti sa ringle i umešati mlevene orahe. Ohladiti, pa sjediniti sa umućenim margarinom sa ukusom vanile.
Filovati tortu na sledeći način: kora,1/4 svetlog fila, jafa keks namočen u sok od narandže, 1/4 svetlog fila, druga kora, tamni fil, treća kora, pa ponoviti postupak sa svetlim filom i završiti korom. Tortu ukrasiti po želji.
12 belanaca, 8 žumanaca, 12 kašika šećera, 20 kašika mlevenih oraha, 4 kašike brašna, 4 kašike ulja.
Sastojci za svetli fil:
4 žumanceta, 600 ml mleka, 9 kašika šećera, 9 kašika brašna, 1 vanilin šećer, 250 g margarina sa ukusom vanile.
Sastojci za tamni fil:
120 ml vode, 220 g šećera, 1 vanilin šećer, 220 g mlevenig oraha, 100 g čokolade, 250 g margarina sa ukusom vanile.
Još pripremiti:
450 g jafa keksa, sok za potapanje keksa.
Priprema:
Za jednu koru umutiti 3 belanceta sa postepenim dodavanjem 3 kašike šećera. U gust šam dodati 2 žumanceta, jedno po jedno, neprekidno muteći. Zatim dodati 5 kašika mlevenih oraha, 1 kašiku brašna i ulja, pa ručno izmešati da se sve sjedini. Smesu sipati u kalup prečnika 28 cm. Peći na 200 stepeni oko 15 minuta. Na isti način pripremiti još tri kore.
Za svetli fil sjediniti 4 žumanceta sa 200 ml mleka i brašnom, da nema grudvica. Ostatak mleka staviti da provri sa šećerom, pa dodati umućena žumanca sa brašnom. Kuvati uz neprekidno mešanje, dok se ne zgusne, kao puding. Ostaviti da se ohladi, pa sjediniti sa umućenim margarinom sa ukusom vanile.
Za tamni fil staviti vodu i šećer da vri oko pet minuta. Zatim dodati izlomljenu čokoladu i izmešati da se sjedini. Skloniti sa ringle i umešati mlevene orahe. Ohladiti, pa sjediniti sa umućenim margarinom sa ukusom vanile.
Filovati tortu na sledeći način: kora,1/4 svetlog fila, jafa keks namočen u sok od narandže, 1/4 svetlog fila, druga kora, tamni fil, treća kora, pa ponoviti postupak sa svetlim filom i završiti korom. Tortu ukrasiti po želji.
Нема коментара:
Постави коментар