петак, 10. април 2015.

ВАСКРШЊА ЈАЈА

Занимљива техника, која у заднје време узима маха јесте декупаж. Предивно изгледа, а потребан је минималан труд. Да бисте урадили декупаж технику на јајима потребно је припремити:
- кувана јаја
- беланце благо умућено виљушком
- трослојне салвете, само горњи штампани слој
- мекана четкица или сунђер
Скувана јаја могу бити обојена или се могу избелити тако што се скувају у мешавини воде и сирћета у односу 1:1. Мотив са салвете је најбоље исцепкати, када се сече маказама има оштре ивице, а то не изгледа лепо. Умочити сунђер или четкицу у беланце, па лагано залепити одабрани мотив са салвете, тако што се крене од средине мотива. Не квасити превише да се салвета не би покидала. Када се јаја осуше, премазати са ватом намоченом у уље да добију сјај.

Следећа занимлјива техника је креп папир. Узети креп папир у неколико боја, исећи га на величину 20x20, а онда кувано јаје умотати у папир, затим умочити у сирће и слагати у флашу. Након двадесетак минута, јаја одмотати и оставити да се осуше, па их премазати ватом намоченом у уље. Потребне су рукавице, картон за подлогу или новина за ову технику, јер се боја тешко скида.

На крају, по мени најлепше фарбана јаја јесу она са травкама. За то је потребна најлон чарапа, разне травке и листићи. На јаје ставити листић по избору и пажљиво, придржавајући, умотати у најлон чарапу. Везати концем. Затим тако припремљена јаја спуштати у боју и кувати.


Кувана јаја одвојити од чарапе и премазати ватом намоченом у уље.

2 коментара:

PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...