среда, 22. април 2015.

CARSKA POGAČA



Potrebno je:

- 1 kg brašna
- 1 kocka kvasca
- 2 jajeta
- 3 kašičice soli
- 1 kašika šećera
-250 ml jogurta
- 250 ml vode
- 250 g maslaca ili margarina
- 1 dl ulja

Premaz:

- 1 jaje
- semenke po izboru

Priprema:




Pomešati jogurt i vodu i zagrejati da bude mlako, pa u to izmrviti kvasac i dodati šećer. Ostaviti da kvasac nadođe, pa mu dodati jaja, ulje, so i sa brašnom zamesiti testo. Kada testo počne da se odvaja od posude, izručiti ga na radnu površinu i još mesiti. Ne treba da narasta nego odmah raditi. Podeliti testo na 8 delova, pa svaki premesiti i oblikovati u lopticu. Svaku lopticu posebno razvijati. Slagati testo jedno preko drugog, a na svaki razvijeni deo narendati maslac ( koji je bio u zamrzivaču da bi se lakše rendao)  osim na poslednji. Zatim istanjiti testo na debljinu oko 5 mm, pa od razvijenog kruga iseći tanak obruč. Unutrašnji deo testa iseći na osam trouglova. Trouglove uvijati kao kifle, pa ih preseći na pola. Testo koje je isečeno u obruč, preseći tako da se dobiju četiri trake, a njih umotati kao ružice. Pripremljene kifle slagati u pleh (prečnika 40 cm), širom stranom ka spolja, a uvijene trake staviti u sredinu. Pogaču pokriti providnom folijom i ostaviti da naraste. Zatim je premazati umućenim jajetom i posuti semenkama po izboru. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 40 minuta.

Нема коментара:

Постави коментар

PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...