среда, 8. април 2015.

ВАСКРШЊА КОРПА ОД ТЕСТА

Састојци:

1/2 чаше топле воде, 1/2 чаше млека, 25 г свежег квасца, 1/4 чаше уља, 1/4 чаше шећера, 1 јаје+1 за премаз, 4 чаше брашна.

Припрема:

Помешати воду и млеко, да буду млаки, па измрвити квасац и додати шећер. Оставити квасац да ферментише. Затим додати измућено једно јаје, уље и са брашном замесити тесто које се одваја од руку. Тесто покрити провидном фолијом и оставити на топлом да се удупла.  Затим премесити и танко развити, па сећи на траке. Ватросталну округлу посуду обложити фолијом и ставити на плех. Исечене траке слагати на чинију, а онда плести корпу (погледајте фотографије). Када се исплете корпа, вишак теста одсећи да буде равно са чинијом и исплести плетеницу, па обложити око дна чиније. Умутити јаје, па премазати исплетену корпу. Ставити да се пече на 180 степени док не порумени. Када се корпа прохлади, скинути је са чиније. Посебно исплести још две плетенице, једна за ручку и једна за руб готове корпе. Плетеницу за ручку ставити преко чиније на којој се плела корпа. Плетеницу за руб ставити око чиније у којој се плела корпа. Кашику шећера попрскати са мало вреле воде и четкицом премазати руб корпе и плетеницу која иде на руб, па залепити. Ручка се забоде са чачкалицама.

Нема коментара:

Постави коментар

PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...