понедељак, 6. април 2015.

SUNCOKRET POGAČA

Sastojci za testo:

750 g brašna, 250 ml mleka, 120 ml ulja, 2 jajeta, 1 kocka kvasca, 1 kašičica šećera, 2 kašičice soli, 100 g maslaca ili margarina.

Za premaz:

1 jaje, semnke suncokreta i lana.

Priprema:

U mlakom mleku sa kašičicom šećera, rastopiti kvasac. Zatim dodati ulje, jaja i so, pa sa brašnom umesiti testo. Ostaviti da naraste. Naraslo testo premesiti, pa odvojiti jedan komad i formirati lopticu koja ide u sredinu. Ostatak testa podeliti na dva dela, ali da jedan deo bude veći. Veći deo testa podeliti na pet delova. Svaki deo testa razviti tanko, premazati sa otopljenim maslacem i slagati jedan na drugi. Peti deo razviti malo više, pa ga preklopiti preko ona četiri dela i podvući ispod sva četiri. Pažljivo premestiti u kalup prečnika 28cm, podmazan i posut brašnom. Iseći na osam trouglova, ali ne do kraja. Svaki trougao izvijati napolje.



.Ponoviti postupak i sa drugim, manjim delom testa. Prebaciti u kalup i pri sečenju trouglova voditi računa da se razlistavaju između onih prvih. U sredinu staviti lopticu testa, koju smo odvojili na početku. Pogaču ostaviti da odstoji dvadeset minuta. Razbiti jedno jaje, pa srednji deo pogače premazati samo sa belancetom, a onda umutiti jaje i premazati ostatak pogače. Posuti semenkama. N a srednji deo posuti laneno seme, a okolo susam.
Rernu zagrejati na 200 stepeni, a onda smanjiti na 180 i ubaciti pogaču da se peče. Nakon dvadeset minuta smanjiti temperaturu rerne na 160 stepeni i peći još oko pola sata.




Нема коментара:

Постави коментар

PENNE ARABIATA

  Potrebno: - 4 paradajza - 2 glavice crnog luka - 2 češnja belog luka - 1 sveža ljuta paprika - vezica peršun lišća - so, biber, bosiljak -...