Potrebno je:
- 100 g pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 400 g mlevenog mesa
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice slatke začinske paprike
- malo ulja
- 1 jaje
- 40 listova vinove loze
Priprema:
Najvažnije je da listovi loze budu neprskani. Idealno je ako imate vašu lozu ili ako znate nekog pouzdanog od koga biste mogli da nabavite i budete sigurni da nije prskana.
Sitno iseckan crni luk prodinstati nekoliko minuta, pa mu dodati meso. Začiniti, dodati jedno jaje, izmešatii ubaciti pirinač. Ostaviti da se ohladi.
Listove vinove loze blanširati u ključaloj vodi, da omekšaju, kako bi se lako motali.
Zatim na svaki list staviti po kašičicu- dve fila i uvijati sarmice.
Na dno šerpe u kojoj će se sarmice kuvati sipati malo ulja, pa pokriti dno sa listovima. Slagati zavijene sarmice. Na kraju složenu sarmu pokriti listovima, naliti vodom, tek toliko da pokrije sadržaj šerpe i poklopiti plitkim tanjirom. Staviti na umerenu temperaturu da se krčka jedan ipo sat. Služiti uz kiselo mleko i mirođiju.
Нема коментара:
Постави коментар